Carnavalsclubs Gemert-Bakel vinden alternatieven

GEMERT-BAKEL – Corona en carnaval vormden vorig jaar een gevaarlijke cocktail die van de regio een brandhaard maakte. Om zo’n nieuwe uitbraak te voorkomen wordt het feest dit jaar sober gevierd. Hoe hangen de carnavalsverenigingen in Gemert-Bakel alternatieve slingers op?

Door Siel Peijs

Geen nieuwe prinsen, geen bonte avonden, geen optochten en al zeker geen volle residenties. Het aantal corona-besmettingen is nog steeds schrikbarend hoog en dus zijn drukbezochte publieksbijeenkomstenvoorlopig allesbehalve een feestelijk idee. Dat betekent automatisch dat carnaval dit jaar uiterst sober aan de gemeente Gemert-Bakel voorbij zal trekken.

Pierewaaiers

Toch proberen verschillende carnavalsverenigingen binnen de mogelijkheden nog wat kleur te geven aan het feest. Carnavalsvereniging De Pierewaaiers uit Bakel nam dat afgelopen zaterdag letterlijk op. Tijdens de avond waarop de nieuwe prins onthuld had moeten worden werd de Bakelsekerk in blauw-geel licht gezet, de kleuren van De Pierewaaiers. “We hebben ons afgevraagd wat nog kon”, zegt Pieter van den Boom namens de vereniging. “Het enige van het programma wat door kan gaan is de straat- en gevelversiering. Normaal een onderbelicht onderdeel, nu willen we daar meer mee doen.”

Met het blauw-geel uitlichten van de kerk werd de aftrap gegeven, vervolgt Van den Boom: “We willen de mensen motiveren om van de straat en de gevels iets leuks te maken. Daarom hebben we een thema bij bedacht: ‘Ge kiekt oew eigeskèel. Boakelkleurt mi dizzecarnaval blauw en gèel!’ We hopen dat mensen flink aan de slag gaan in de voortuin. Het idee is dat het straks overal duidelijk is dat je je in het Pierewaaiersrijk bevindt.” Daarnaast brengt De Pierewaaiers ook dit jaar de carnavalskrant uit en wordt bekeken of het schoolcarnaval gevierd kan worden, zegt Van den Boom. “Maar het is nog onduidelijk wat kan en mag.”

Bergkneuters

Ook in Handel wordt naar alternatieven gekeken. Afgelopen zaterdag verzorgde CS De Bergkneuters een dubbele, online uitzending. Er werden vragen gesteld voor de carnavalsquiz en het nieuwe jeugdprinsenpaar werd gepresenteerd. “In dit speciale carnavalsseizoen wat zeer beperkt wordt door de corona-crisis willen we de jeugd uit groep 8 toch bieden wat we kunnen binnen de huidige mogelijkheden. Omdat dit hun enige kans is”, motiveert de Handelse carnavalsstichting die keuze. Tijdens de uitzending kwamen Jeugdprins Levin I en Jeugdprinses Roos I tevoorschijn, na een vrolijk ‘Masked Kneuter’-optreden.

Peelvruuters

Of de jeugd van Elsendorp carnaval kan vieren is nog maar zeer de vraag, zegt secretaris Leon van Lankveld van De Peelvruuters: “We wachten af wat er mogelijk is.” Iets wat trouwens geldt voor het hele carnavalsprogramma in Elsendorp, voegt hij daar direct aan toe: “We hebben nog geen alternatieven bedacht.”

Krulstarte

Ook in De Mortel is het dit jaar stil, denkt Casper Kalb van De Krulstarte: “De behoefte om mooie dingen te verzinnen is er nu niet echt, dus de kleren blijven vooralsnog in de kast.” Toch sluit Kalb een ludiek alternatief niet uit: “Er kan natuurlijk altijd iets gaan borrelen. Maar het is wel duidelijk dat het niets publiekstrekkend zal zijn, als we nog iets gaan doen.”

Drumknaauwers

Anthony Vogels vertelt namens De Drumknaauwers dat in Gemert nog op alternatieve mogelijkheden gebroed wordt: “We willen hoe dan ook ons gezicht laten zien, al zal dat natuurlijk zeer summier zijn. Deze week hebben we online overleg over wat wel en niet kan.”

Streupers

De Streupers uit De Rips meldt simpelweg dat carnaval is geannuleerd. “In verband met corona geen evenementen”, staat in hoofdletters op de site te lezen. “Staysave! En hopelijk tot snel!”

Veenmollen

Veenmollen-voorzitter Fons Verhees zegt dat in Milheeze, net als in Bakel, extra nadruk op de straat- en gevelversiering wordt gelegd: “Daar willen we op een ludieke manier een positieve swing aan geven. Tijdens carnaval kunnen inwoners vrijblijvend, op elke dag en op elk uur, een looproute langs de gevels bewandelen. Iedereen kan ze bekijken wanneer hij of zij dat wil. We hopen mensen op die manier toch wat carnavalsgevoel mee te kunnen geven.”

Foto: De Bakelse kerk kleurt blauw-geel (foto: CV De Pierewaaiers)

Foto's:


0