Facebookgroepen met oude lokale foto’s hit in De Mortel en Gemert

GEMERT/DE MORTEL – De coronabeperkingen en het daarmee gedwongen thuis zitten in combinatie met de lange winteravonden vormen ook de basis voor erg leuke dingen. Zoals het in zeer korte tijd populair geworden delen op Facebookgroepen van lokale foto’s uit het verleden en herinneringen van vroeger. ‘Gemert door de jaren heen’ en ‘Mortel van vroeger tot nu’ zijn daar mooie voorbeelden van.

Door Bernard Janssen

De in de Mortel geboren en getogen Angela Verploegen werd eind 2020 geïnspireerd door de in enkele weken zeer populaire Facebook pagina “Gemert door de jaren heen”. Ze gaf de opmaat voor de Mortelse variant “Mortel van vroeger tot nu”. En inmiddels zijn ruim 500 dorpsgenoten dagelijks in de weer om herinneringen op te halen, veelal met prachtige foto’s waarvan vaak alle details worden beschreven. Mijn roots liggen in de Mortel en het werkt bijna verslavend!

Angela: “Ik zag de stijgende populariteit van de Gemertse pagina en heb toen gezocht naar een vergelijkbare van de Mortel. Die was er niet. Eind december heb ik deze pagina aangemaakt. Samen met m’n zus hebben we toen enkele mensen in de Mortel een uitnodiging gestuurd. Dat zorgde al snel voor een sneeuwbaleffect, we hebben nu al ruim 500 deelnemers! Ook veel oud-Mortelnaren en zelfs mensen die naar het buitenland verhuisd zijn hebben zich aangemeld. Mensen reageren erg enthousiast, men voelt zich verbonden!.Ik heb zelfs gehoord dat sommigen een Faceboolaccount hebben aangemaakt om dit allemaal te volgen en ’n bijdrage te leveren. Vage herinneringen worden met de hulp van vaak vergeten kennissen scherp gesteld, het ‘oh ja’ gevoel. Dat is het leuke hiervan, men helpt elkaar met herinneringen oppoetsen. Het bewijst weer eens hoe hecht een dorpsgemeenschap kan zijn. Dit is een aanrader voor alle woonkernen.”

Ook de Facebookpagina “Gemert door de jaren heen” kent in enkele weken een record aan belangstelling. Ruim 3000 geïnteresseerden zijn lid geworden van de groep. Het is soms verbazingwekkend hoe herinneringen blijvend in ieders gedachtegoed zijn opgeslagen. Op bijvoorbeeld 50 jaar oude foto’s worden moeiteloos namen bij afgebeelde personen genoemd. Op oude schoolfoto’s worden klasgenootjes weer herkend en met nieuwe vriendschappen bezegeld. Voormalige snoepwinkels en elektrazaken met de allereerste televisies hebben gezien de talloze reacties een onuitwisbare indruk achtergelaten. Nostalgie blijkt en blijft springlevend, zeker in deze onzekere tijden.

Mortelse nostalgie: Toon (de smed) Verbakel beslaat het paard van Johan Opsteen.

Foto's:


0