Freek geeft handige tips om thuis energie te besparen

GEMERT-BAKEL – Thuis energie besparen is simpel. De Gemertse student Freek Relou legt uit hoe je eenvoudig en voordelig je woning kunt vergroenen.

“Een kleine aanpassing kan al een groot verschil maken”, legt Freek uit. “Vaak staat de verwarming net iets te hoog of is de cv-ketel niet helemaal goed afgesteld. Dat is makkelijk op te lossen. Ook het aanbrengen van radiatorfolie kost niet veel tijd, maar kan wel een aanzienlijke besparing opleveren. Check daarnaast eens de tochtstrips. Sluiten ze niet goed aan dan lekt er warmte weg en stroomt er koude lucht naar binnen. Je verbruikt dan onnodig veel energie.”

Verlichting

Met verlichting valt eveneens een wereld te winnen. “Ga eens na hoeveel lampen er in je huis hangen. Grote kans dat het er meer zijn, dan je vooraf gedacht had. Vervang je bijvoorbeeld de halogeenlampen van 35 watt door ledlampen van 5 watt, dan kan dat in één klap een hoop energie schelen. Het is een beperkte investering die je in één of twee jaar terugverdient.”

Apparaten

Elektronische apparaten kunnen, zonder dat je het zelf in de gaten hebt, grootverbruikers van energie zijn. “Denk bijvoorbeeld aan de vrieskist op zolder die al tientallen jaren in bedrijf is. Die doet het nog steeds, maar kan misschien toch beter vervangen worden door een recenter exemplaar. Met een energiebespaarmeter zie je hoeveel stroom het huidige apparaat nodig heeft. Als je het meetresultaat vergelijkt met het verbruik van een model dat nu in de winkel staat, dan weet je of de aanschaf van een nieuwe diepvries loont en wat de terugverdientijd is. We lijken ook wel eens te vergeten dat apparaten uit kunnen. “Een tv-kastje dat al wat ouder is kan zomaar 20 euro aan stroom verbruiken in de standby-stand.”

Onze toekomst

Volgens Freek kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan een duurzame wereld, zonder dat het ons veel tijd en geld hoeft te kosten. Sterker nog: door energie te besparen kun je zelfs goedkoper uit zijn. Om inwoners van Gemert-Bakel daarvan bewuster te maken heeft hij me andere studenten uit zijn gemeente de projectonderneming Led’s Go Green gevormd: “Samen staan we sterker en krijgen we meer voor elkaar. Samen kunnen we ook aan een betere toekomst werken. Voor onszelf, onze kinderen en onze kleinkinderen. Zelf studeer ik Psychology & Technology aan de Technische Universiteit Eindhoven. Wat ik leer over een duurzaamheid wil ik graag in de praktijk brengen. Ik vind het ook belangrijk om kennis te delen, want het is niet alleen mijn toekomst, maar die van ons allemaal. Doel is dat iedereen er beter van wordt”

RRE

Om huiseigenaren te helpen om op eenvoudige wijze energie te besparen konden gemeenten een aanvraag indienen voor de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Die regeling kost de gemeenten en hun inwoners niets, maar levert lokale eigenaren van een koopwoning wel een voucher van 70 euro op die besteed kan worden aan (kleine) energiebesparende maatregelen in huis. Gemert-Bakel is een van de gemeenten die zich met succes voor de regeling heeft aangemeld. De vouchers zijn al verstuurd, maar nog niet allemaal ingeleverd.

Voucher

Ontvangers bepalen zelf welke energiebesparing ze met de voucher willen realiseren en bij wie ze een product of dienst afnemen. De meeste winst behaal je, door dat bij een winkel of bedrijf in Gemert-Bakel zelf te doen. Dat kan ook via de nieuwe, gezamenlijke  webshop heerlijckduurzaam.nl . De 70 euro die je cadeau hebt gekregen blijft dan binnen de gemeentegrenzen. Zo draag je direct bij aan behoud van werkgelegenheid en voorzieningen in Gemert-Bakel, aan een schonere leefomgeving en aan een lagere eigen energierekening, zonder dat je er iets extra’s voor hoeft te betalen. Zo kunnen we elkaar, in deze lastige tijd, een beetje vooruithelpen.

Led’s Go Green

Het is bijvoorbeeld mogelijk om met de voucher een Led’s Go Green pakket af te nemen. Daarin zitten onder andere een lichtscan, een tegoedbon voor ledlampenen een energiemeter met app, zodat je zelf kunt zien hoeveel een tv, koelkast of een ander apparaat verbruikt. “Ik of een medestudent komt dan op afspraak naar je toe voor lichtscan en een kleine energiescan. Die geven meer inzicht in je verbruik en de mogelijkheden om op energie te bezuinigen. Ze weet dan ook hoeveel C02 je kunt besparen. Om een duidelijk beeld te geven hebben we dat omgerekend naar aantallen bomen. Met kleine aanpassingen in de woning kun je vaak al een boom per jaar besparen. Dat kan ook veel meer zijn. Ik heb pas een lichtscan afgenomen bij iemand die op veel plekken in huis halogeenspots had die vaak aanstonden. Zouden die vervangen worden door led’s dan zou er jaarlijs vijftig bomen aan C02 bespaard kunnen worden. Dat betekent dus ook dat zijn energierekening fors omlaag. Slim besparen is dus goed voor het milieu en de portemonnee.”

Foto: Studenten Merel Retera en Freek Relou (Led’s Go Green).

Foto's:


F