Goed Wonen Gemert waarschuwt voor nepberichten WoningNet

GEMERT-BAKEL – Goed Wonen Gemert waarschuwt voor nepberichten waarin de naam van WoningNet wordt gebruikt. WoningNet is de it-organisatie  die voor meer dan 200 woningcorporaties digitale platforms faciliteert om regionaal woningzoekenden te koppelen aan het woningaanbod. 

“Er worden nep berichten (e-mail en sms) verstuurd door internetcriminelen, waarin de naam van WoningNet wordt gebruikt. Dit bericht is niet van ons of van Wooniezie afkomstig. Klik dus niet op de link en blokkeer de afzender”, meldt Goed Wonen Gemert.

WoningNet

In het bericht staat dat bijvoorbeeld dat de ontvanger  de verlengingskosten van de inschrijving bij WoningNet moet betalen. Volgens het nepbericht kun je de betaling doen door op een link in de tekst te klikken. Het dringend advies is om niet op de link te klikken en de zender te blokkeren en op de zwarte lijst te zetten WoningNet stuurt geen betaalverzoeken via sms en/of met links in de tekst.

Smishing

De internetcriminelen die hebben gestuurd zijn via de link erop uit om toegang te krijgen tot de bankrekening van de ontvanger. Dit heet smishing (een samenvoeging van sms en phishing). Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden naar een valse website gelokt, waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven.

Zie hieronder de tekst van de phishing sms:

E-mail

Via de e-mail worden er verschillende varianten van het nepbericht verzonden. Hierin wordt ook gevraagd om het betalen van de jaarlijkse verlengingskosten. De teksten in de nepberichten herken je aan de volgende kenmerken: de regio waar je wel/niet ingeschreven staat wordt nergens genoemd, de tekst begint met de melding dat je inschrijving binnen twee weken vervalt, er staan meerdere spelfouten in de tekst, er staan verkeerde en niet bestaande factuurnummers in de tekst. Bijvoorbeeld: SRA-00368246 of SGR-002312246 of SRA-003122368246 of SRA-0032216824 en/of er is alleen de optie om via iDEAL te betalen via een foutieve link. Woningnet vraagt  nooit om te betalen door op een link te klikken vanuit een e-mail, sms of what’s app bericht. Zij adviseert om altijd rechtstreeks in te loggen op de website. Als het tijd is om verlengingskosten te betalen, krijg je na ihet nloggen direct een betaalscherm.  Als je ingelogd bent zie je onder je Profiel en Betaalinformatie wanneer de eerstvolgende factuurdatum is. Vanaf dan kun je na het inloggen betalen via het betaalscherm.

Fraudehelpdesk


Heb je toch op de link in het bericht geklikt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank om aan te geven dat er sprake is van digitale oplichting. Ook is het advies om aangifte te doen bij de politie. Lees op de website van de Fraudehelpdesk welke stappen je nog meer kunt ondernemen.

 

Foto's:


G