07 januari 2021

In de Biechtstoel: Bas Leenders

GEMERT – De man achter de schermen van toneel- en theaterproducties als ‘Van wor ik ben’, ‘Weg uit de Peel’ en in 2022 ‘Strijd om de kathedraal’. Bas Leenders en zijn branche zijn door de coronabeperkingen zeer getroffen. Zijn bedrijf, CombasiQ Marketing & Communicatie, merkt de gevolgen duidelijk. Hoe hij zich door deze periode heenslaat? Een biecht helpt om dat te vertellen.

Geloof je?

Ik ben een soort ‘gelegenheidsgelovige’. Zo iemand die nog heel traditioneel een kaarsje opsteekt. Als je ziet wat er in 2020 allemaal op ons af is gekomen vraag ik me af of er wel een hoger plan achter zit. Als dat zo is wordt het tijd voor ‘plan B’. Geloven volgens ‘de regeltjes’ past niet zo bij mij, maar ik denk wel dat er ‘iets’ moet zijn. Er zijn gelukkig ook altijd lichtpuntjes. Die komen ook ‘ergens’ vandaan. Dat ‘ergens’ is voor mij geen ‘God met een baard’ maar ik heb ook geen idee wat het dan wel is. Daarom zal het ook wel ‘geloven’ heten.

Wat is je grootste deugd?

Duidelijk zijn. Sommige mensen moeten daaraan wennen, maar ik vind het belangrijk dat zaken en afspraken helder zijn. Soms kan ‘duidelijk’ heel positief zijn, soms helaas negatief. Mensen waarmee en waarvoor ik werk en omga moeten weten waar ze aan toe zijn. Alleen dan ontstaat vertrouwen en kun je samen het maximale bereiken. Niet alleen zakelijk maar ook vriendschappelijk.

Wat is je grootste zonde?

Ik ben een perfectionist. Soms is dat prettig, bijvoorbeeld bij het werken aan marketing en communicatie-opdrachten, maar het kan me ook weleens in de weg zitten. Vooral omdat ik graag met veel verschillende werkzaamheden tegelijk bezig ben en niet gezegend met een grote portie geduld. Oeps… Nog een zonde…

Wat koester je het meest?

Eindelijk een makkelijke vraag! Ik koester mijn drie ‘meisketiers’: Echtgenote Frandie en onze dochters Maud en Noortje. Uiteindelijk zijn zij de spil van alles dat ik doe. Daar staat soms tegenover dat ze mij, zeker rondom een reeks uitvoeringen of bij een grote opdracht, maar weinig zien. Gelukkig krijg ik alle ruimte van ze en daar ben ik ze dankbaar voor. Een eigen zaak kun je alleen hebben als jouw gezin er echt achter staat en dat geluk heb ik!

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Oneerlijkheid! Ik heb grote moeite met mensen die liegen of niet open en transparant zijn. ‘Eerlijk duurt het langst’ is niet voor niets een cliché geworden!

Waar kun je heimelijk van genieten?

Van een lekker diner met een goed glas wijn in goed gezelschap. Ik houd van uitgebreid koken en dineren met mijn gezin, liefst aangevuld met een paar gasten. Lekker lang (na)tafelen, goede gesprekken: Heerlijk!

Van wie kun je nog wat leren?

Van iedereen wel iets denk ik. We zijn allemaal anders en dat is maar goed ook. Dat betekent ook dat iedereen talenten of karaktertrekken heeft waar een ander een voorbeeld aan kan nemen. Bij sommige mensen moet je er wel wat langer naar zoeken…

Achter welke deur zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Bij onze burgervader, Michiel van Veen. Ik ben heel benieuwd hoe ‘thuis’ hij zich intussen voelt in onze mooie gemeente en hoe hij omgaat met alle vreemde, steeds veranderende omstandigheden in deze tijd. Voor geen goud zou ik zijn baan willen hebben maar ik ben wel heel benieuwd waar hij allemaal mee bezig is en welke afwegingen hij daarbij moet maken.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Met mijn vader. Hij overleed toen ik 15 was en heeft dus niets meegemaakt van mijn ‘levenswandel’ tot nu toe. Misschien kijkt hij van ‘bovenaf’ toe en denkt hij er het zijne van. Ik zou weleens willen weten wat hij van bepaalde keuzes denkt en of hij nog wijze adviezen voor me heeft.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Oefff… Als dat al zo is dan lijken me dat zaken die ik liever voor mezelf houd… Veel zal het in elk geval niet zijn!

Foto's:


0