In de Biechtstoel: Sonja Stoker

GEMERT – Het is zeker niet denkbeeldig dat u met enige regelmaat teksten van Sonja Stoker leest. Dat gebeurt als u de lokale gebeurtenissen via tekstt-tv van Omroep Centraal tot u neemt. Sonja is een van de drijvende krachten achter de verwerking . Hieronder staan tien tekstjes.

Geloof je?

Van huis uit ben ik niet gelovig opgevoed. Ik ben opgegroeid in Utrecht en toen ik in 1985 neerdaalde in het mooie Brabant kwam ik steeds vaker in aanraking met kerk en geloof. Als ik ergens ben, wandel ik graag even een kerk binnen om te kijken en een kaarsje op te steken voor mijn dierbaren. Hoewel ik niet geloof, vind ik dit toch altijd iets moois hebben. Op de kabelkrant plaats ik elke week berichten voor de Parochie Heilige Willibrordus en in het begin wist ik eerlijk gezegd niet wat al die verschillende diensten inhielden. In de loop der tijd is me dat duidelijk geworden.

Wat is je grootste zonde?

Sinds begin oktober ben ik gestopt met roken en merk nu dat de kilo’s er stilletjes bijvliegen. Ik zoek momenteel mijn heil bij chocola en ander snoepgoed. Door de corona werk ik thuis, dus ook lichaamsbeweging krijg ik minder, omdat ik nu minder fiets. De strijd tegen de nicotine heb ik gewonnen, nu nog de strijd tegen de kilo’s…

Wat is je grootste deugd?

Als mensen iets verkeerd doen ben ik van nature erg vergevingsgezind; ik vind namelijk dat iemand best een fout mag maken. Een foutje maken is menselijk toch? Verder ben ik een echte doorzetter en erg trouw. Als ik me ergens op mijn plek voel en ik heb het er naar mijn zin dan zet ik me volledig in. Dit is ook de reden dat ik al vanaf 2006 vrijwilliger ben bij Omroep Gemert-Bakel Centraal.

Wat koester je het meest?

Dat zijn mijn kinderen en kleinkinderen waar ik heel trots op ben. En natuurlijk mijn lieve poes Kitty. Verder vrienden en ook kennissen die dicht bij me staan. In deze ‘rare’ tijd koester ik bovendien mijn gezondheid, want dat is geen vanzelfsprekendheid.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Als mensen roddelen en niet rechtdoorzee zijn. Regelmatig merk ik dat er kwaad wordt gesproken over een ander en zo gauw de desbetreffende persoon erbij is, zijn ze ineens poeslief tegen hem of haar. Waar ik opgegroeid ben is iedereen veel directer .

Waar kun je heimelijk van genieten?

Tuinieren en koken zijn grote hobby’s van me. Vooral de Surinaamse en Indonesische keuken hebben mijn voorkeur. Heerlijk buiten zitten en genieten van de tuin en het zonnetje met een zelfbereid bord eten. Af en toe onder het genot van een heerlijk glas wijn. Hoe fijn zou het zijn om dit weer te kunnen delen met vrienden en familie!?

Van wie kun je nog wat leren?

Kijk op de foto: legpuzzels. Of ik pak een puzzelboek. Mijn favoriete tv-programma’s zijn onder andere ‘De slimste mens’ en ‘Twee voor twaalf’. Daar steek je veel van op. Het houdt je brein scherp. Bovendien vind ik dat je nooit te oud bent om te leren zolang je maar openstaat voor advies en feedback van de mensen om je heen.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Nieuwsgierig aangelegd ben ik niet en bovendien waardeer ik ieders privacy, dus die behoefte heb ik totaal niet.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Niet met een specifiek persoon. Nogmaals, gelovig ben ik niet, dus een weesgegroetje bidden lijkt mij niet gepast. Als ik al zou bidden , dan zou ik wensen dat het COVID-19 virus snel verdwijnt en we weer ongestoord kunnen samenzijn. Vooral het fysieke contact, waaronder knuffelen met mijn kinderen en kleinkinderen, mis ik namelijk enorm!

Heb je verder nog iets op te biechten?

O jee! En nu de allerlaatste lastige vraag. Over het algemeen ben ik een open boek voor iedereen en als er al iets is dan hou ik dat lekker voor mezelf.

Foto's:


0