Meer over medicijnen

Het ‘voorkeursbeleid’ voor medicijnen had, zo zagen we vorige keer, een belangrijk voordeel: het bespaart ons land jaarlijks een half miljard euro. Maar wat zijn de nadelen? Het eerste nadeel is dat het systeem leidt tot tekorten aan medicijnen. Want, omdat de fabrikanten van medicijnen er veel minder aan verdienen dan vroeger, zijn ze geneigd de voorraden zo klein mogelijk te houden. En ze kunnen dezelfde pillen of capsules in andere landen voor een betere prijs verkopen. Dat doen ze ook. Nederland staat dan achteraan in de rij, de patiënt is de dupe en moet naar een ander medicijn zoeken samen met huisarts en apotheker.

Dit verschijnsel komt nogal eens voor. Een enquête liet zien dat de helft van de apothekers gemiddeld 40 patiënten per week moeten zeggen dat een bepaald medicijn niet verkrijgbaar is. In Nederland gebruiken 7,5 miljoen mensen medicijnen. Van deze mensen krijgen er een miljoen te maken met een tekort aan het medicijn dat zij nodig hebben. Uit cijfers van de apothekersorganisatie KNMP blijkt dat in het jaar 2018 769 medicijnen niet beschikbaar waren. In 2019 was dit opgelopen tot 1492 medicijnen! Terwijl in 2008 nog maar voor een kleine 200 medicijnen een tekort bestond. Het probleem wordt dus erger en veroorzaakt bij patiënten, maar ook bij artsen en apothekers problemen.

De tijd die artsen en apothekers hieraan moeten besteden gaat ten koste van de tijd voor andere patiënten. Bart van den Bemt, hoogleraar Goed Geneesmiddelengebruik aan het Radboudumc zegt dat zorgverzekeraars de laatste jaren met het ‘voorkeursbeleid’ veel geld hebben bespaard. ‘Dat was hard nodig.’ En verder zegt hij ‘Alleen zijn ze nu doorgeslagen. Je ziet nu dat er door het preferentiebeleid geneesmiddelentekorten zijn ontstaan. De continuïteit van zorg voor de patiënt is in het geding.’
Je zou kunnen zeggen ‘laat de apotheek mij dan maar het merk geven waar ik aan gewend ben, dan verreken ik het verschil in prijs wel met mijn zorgverzekeraar of ik betaal het zelf wel.’ Die vlieger gaat meestal niet op, want de zorgverzekeraar vergoedt het verschil niet; u moet gewoon het volle pond betalen.

Je zou ook kunnen zeggen ‘laat de apotheek mij dan maar het merk geven waar ik aan gewend ben, dan betaal ik het verschil in prijs wel aan de apotheek.’ Ook die vlieger gaat helaas niet op. Dit is echter wettelijk gezien voor apothekers niet toegestaan. De apothekers zitten nu dus klem.

Peter Lucassen
Oud-huisarts Bakel

Foto's:


0