Op de nipper

Bij een dubbeltje denk ik aan het guldentijdperk, maar bij een dubbel niet aan een groot dubbeltje. Dan denk ik aan tennissen of een speciaal biertje. Poffertjes zijn mini-pannenkoekjes. Een poffer is daarentegen geen groot poffertje, maar een historisch hoofddeksel. Bij ‘oortjes’ denk ik tegenwoordig aan een koptelefoon, vroeger alleen aan koffiekopjes of rode schaamte. Verkleinwoorden kunnen méér doen dan een begrip gewoon verkleinen. Ze veranderen soms de betekenis, of zelfs de sfeer. Een terrasje met een hapje en een drankje, da’s meteen gezellig. Maar hoor ik dat iemand ‘een theetje gaat doen met een vriendinnetje’ of – nog erger – ‘met een collegaatje’, dan krijg ik meteen kippenvelletjes.

Andere gekke verklein-vergroot-voorbeelden: soms hoor je iemand praten over ‘mijn broertje’. Vooral leuk als je de kerel kent: een meter negentig en honderdtwintig kilo.
Een wandeling van twee kilometer is een ommetje. Maak je bij vijftien kilometer dan een om? Als je iemand voor de gek houdt, neem je hem in het ootje. Neem je hem bij een overtreffende grap dan in de oot? Een ongeluk is vervelend, maar een ongelukje veel erger, aldus het onbedoeld zwangere tienermeisje. En als de buik van haar vriend door bierdrinkerij dikker wordt, dan krijgt hij gek genoeg ‘een buikje’.

Verkleinwoorden komen ook voor bij relaties: als je op datinggebied een groentje bent, kun je snel een blauwtje lopen. Of als het toch een vaste relatie wordt, kan jaren later een van de twee een loopje nemen met de regels en van twee walletjes gaan eten. Dat zal dan wel een dingetje worden. Een man met grote avonturen is misschien stoer en aantrekkelijk, maar als hij avontuurtjes begaat, dan loopt het totaal uit het handje. Dan kan een achtergebleven slipper zijn slippertje al bewijzen. Zeker als er op zijn telefoon ook nog foto’s staan waarop hij met zijn nieuwe vlam in zijn bloot staat. Haar telefoonnummer in zijn bel-geschiedenis is al lastig; maar leidde haar nummer tot een nummertje, dan zal zijn aanstaande ex hem op de mat roepen. Het is maar zeer de vraag of dan een romantisch etentje in een duur sterrenrestaurant – de hapjes en de omschrijvingen zijn klein, maar de rekening groot – nog als goedmakertje kan dienen. Kan hij daarmee een scheiding op de nipper voorkómen? Zorgen een vleugje, een snufje, een toefje en een bedje ervoor dat zijn slippertje met een sissertje afloopt? Ik dacht het nietjes!

Maarten

Foto's:


0