Snowmegedon

Al de hele week werd er sneeuw voorspeld. Een horrorwinter en code oranje, sneeuwval des doods. Drukte in de supermarkten, want misschien konden we geen boodschappen meer doen en zouden we verhongeren. Zaterdagavond een lullig laagje van 1 centimeter wat na een paar uur alweer voor een groot deel weg was. Op social media blijkt sneeuw een magisch natuurverschijnsel te zijn en iedereen post foto’s alsof niemand anders het kan zien of ramen heeft om door te kijken. Kinderen die nog niet naar bed hoefden, want er ligt sneeuw.

Ik zag een foto van iemand die met ski’s en skipak op een nog groen grasveldje stond. Veel mensen missen de wintersport door de lock down. En in een nieuwsitem van een bedrijf waar honderden inklapbare sleetjes online waren besteld. Nederland gaat helemaal los.

Nou is de winter niet mijn jaargetijde en van sneeuw en ijzel word ik niet echt blij en ook als kind lag ik het liefste onder een grote steen om uiteindelijk in de lente er weer onderuit te komen. Wie kan zich nog het ijsvrij op school herinneren? Gewoon omdat naar school gaan over één grote ijsbaan voor velen geen doen was. Ik weet nog dat de straat waar ik woonde één ijsbaan was, een minimaal 15 centimeter dikke laag ijs, geen doorkomen aan. Klasgenootjes maakten, als de eerste sneeuw was gevallen, slibberbaantjes. En de echte daredevils kwamen op de schaats naar school. We hadden ijzertjes voor onder de schoenen om niet uit te glijden. Ik was, denk ik, een jaar of 17, 18 dat het zo hard gevroren had dat zelfs met ijzertjes overeind blijven onmogelijk was. We woonden toen twee straten van mijn werk af en het was geen doen om er te komen. En als het dan ging dooien en er overal langs de weg nog opgehoopte sneeuw lag, zei mijn vader altijd dat zolang die er nog lag de kans groot was dat er nog meer sneeuw kwam. Nou, dat risico hebben we deze keer niet. Zondagmiddag rond het middaguur schijnt de zon volop en is dat laagje sneeuw alweer verleden tijd.

Vroeger was alles beter? Nee hoor, ik vind het prima zo. (Foto: MJ Fotografie)

Francis

Foto's:


0