Tips om slim te investeren

REGIO – Zodra je een bepaald bedrag op je bankrekening hebt staan, komt de vraag bij je op of het verstandig is om te gaan investeren. Maar dat wil je dan wel op een slimme manier doen. In dit artikel geven we je enkele tips.

Tip 1: bepaal je grenzen

Hoeveel geld wil je gaan investeren en hoeveel houd je achter de hand als buffer? Het is enorm belangrijk om je grenzen te bepalen voordat je begint met het ontwikkelen van een investeringsstrategie. De belastingtarieven voor box 3 worden vaak als leidraad genomen: alles boven het heffingsvrij vermogen zou een optie kunnen zijn als investeringsbedrag.

Tip 2: investeer in betaalbare, duurzame woningen

Aan betaalbare starterswoningen is al jaren een tekort. Wanneer je hierin investeert, bijvoorbeeld samen met een projectontwikkelaar, weet je zeker dat je er winst mee kunt maken. Bovendien draag je daarmee bij aan de oplossing van een maatschappelijk probleem. Twee vliegen in één klap dus.

Daar kan nog een derde vlieg bij komen als je voor extra duurzaamheid kiest bij de ontwikkeling van de woningen. Vooral starters zijn erg bezig met de milieubelasting van hun woning. Daarom zijn ze nóg eerder geneigd om het huis dat jij bouwt te kopen of huren wanneer je aantoonbaar duurzame methodes en materialen hebt toegepast.

Tip 3: ga de aandelenmarkt op

Of beleggen een slimme keuze is of niet, hangt helemaal af van de manier waarop je het doet. Het is dan ook aan te raden om alleen aandelen te kopen met geld dat je op dit moment kunt missen. Het kan namelijk gebeuren dat de markt een dip krijgt of dat het bedrijf waarin je investeert failliet gaat.

Om die reden is het ook verstandig om altijd je beleggingen te spreiden over diverse bedrijven en sectoren. Zo houd je het risico zo laag mogelijk. Als er dan iets negatiefs gebeurt, kun je dit verlies opvangen met het rendement van je andere aandelen.

Tip 4: laat iemand anders je vermogen beheren

Je hebt uiteraard niet de hele dag de tijd om met je investeringen bezig te zijn. Daarom is er vermogensbeheer. Daarmee laat je een financieel expert jouw vermogen beleggen. Een voorwaarde om aan deze vorm van beleggen mee te doen is vaak wel dat je moet instappen met een aanzienlijk bedrag.  Ook zijn aan deze vorm van beleggen vaak hogere kosten verbonden dan wanneer je zelf belegt. Als het goed is verdient de expert zichzelf echter terug met de behaalde rendementen.

Ook hier geldt dat een langetermijnstrategie het beste werkt. Reken er niet op dat je volgende week ineens veel rendement hebt behaald, maar denk eerder in jaren. Geduld is een schone zaak als het gaat om investeren.

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Foto's:


m

Geef een reactie op dit bericht...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.