Verzilver je voucher voor gratis bespaarproducten van lokale winkeliers

GEMERT-BAKEL – Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken om thuis te besparen op energiekosten is er nu de webshop www.heerlijckduurzaam.nl In deze webshop kunnen inwoners van Gemert-Bakel ledlampen en andere duurzame producten bestellen. De producten worden vervolgens door lokale winkeliers geleverd. Ben je woningbezitter en heb je jouw voucher nog niet verzilverd? Doe dat dan alsnog. Op www.heerlijckduurzaam.nl lees je hoe je dat doet en wat je kunt doen wanneer je jouw voucher kwijt bent.

Ben je van plan om de voucher te gebruiken voor ledlampen, dan is dat een goede beslissing: een ledlamp is namelijk 85 procent zuiniger dan een gloeilamp en verdient zich snel terug. Je kunt dus flink energie besparen door ledlampen aan te schaffen. Om een voorbeeld te geven: je kunt vijftien jaar met één ledlamp doen.

Ledlamp

Een ledlamp kost 6 euro.. De energiekosten zijn 8 euro voor vijftien jaar. In totaal betaal je dus ongeveer veertien euro. Kies voor halogeenlampen, dan heb je in vijftien jaar vijf halogeenlampen nodig. Die kosten samen 13 euro. De energiekosten zijn dan 52 euro voor vijftien jaar. In totaal betaal je dus ongeveer 65 euro. Wil je het bij gloeilampen houden dan heb je in vijftien jaar negen lampen nodig. Die kosten samen 9 euro. De energiekosten zijn dan 74 euro voor vijftien jaar. In totaal betaal je dus ongeveer 83 euro.

Klimaatvriendelijk

Je gloei- of halogeenlamp vervangen terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar, dat is het niet. Het is klimaatvriendelijker om ze nu al te vervangen. Vervang je al je onzuinige lampen in één keer? Dan ben je maar één keer bezig en maak je een mooie klapper voor het klimaat. Als je het kleiner wilt houden: begin dan met de lampen die het meeste aan staan.

Juiste lamp kiezen

Wanneer je van plan bent om ledlampen te kopen is het goed om te weten welke soort lampen er zijn en wat de specificaties van de lamp zijn. Volg de volgende stappen om zeker te weten dat je de juiste lamp koopt. Bekijk eerst welke lamp(en) je hebt. Er zijn gloei-, halogeen- en spaarlampen. Een lamp met een peervorm kan een gloei-, led- of halogeenlamp zijn. Oude spotjes en kleine lampen met pinnetjes zijn bijna altijd halogeenlampen. Een spaarlamp herken je aan het feit dat de lamp niet zo heet wordt en het even duurt voordat de lamp volledig brandt. Ledlampen voelen redelijk koel, maar schijnen wel direct op volle sterkte.

Code

Noteer vervolgens de code op de lamp. Op de lamp staan verschillende kleine letters en getallen. Die geven bijvoorbeeld aan hoe fel een lamp brandt of hoeveel elektriciteit de lamp nodig heeft om goed te kunnen branden. Noteer alle cijfers en getallen of maak er een foto van. Ga voor de betekenis van alle letters en getallen naar MilieuCentraal.nl.

Dimmer

Check ook of je een dimmer hebt bij de schakelaar Niet alle dimmers werken goed met ledlampen. Controleer van tevoren wat voor soort dimmer je hebt en of het werkt met ledverlichting. Het kan namelijk zijn dat je je een schakelaar moet laten vervangen. Er zijn tegenwoordig ook handige 3-standen ledlampen, je hebt dan geen dimmer nodig.

Lokaal shoppen

Ga daarna lampen lokaal je shoppen op heerlijckduurzaam.nl. Wanneer je -als het weer mag- in de winkel of in de boelthiek een ledlamp gaat kopen is het handig om de oude lamp(en) mee te nemen, de letters en getallen die je hebt opgeschreven of de foto die je hebt gemaakt. Kom je er zelf niet uit. Vraag dan via de website een lichtscan door Led’s Go Green aan. Je krijgt dan een advies welke lampen vervangen kunnen worden, hoeveel dat kost en wat het je oplevert.

Foto's:


i