Een levende tuin maak je zelf

GEMERT-BAKEL – Met de campagne ‘Een levende tuin maak je zelf’ vraagt Vogelbescherming Nederland mensen een natuur- en vogelvriendelijke tuin aan te leggen. Als bonus levert dat een tuin op om in te ontspannen, te genieten en weg te dromen.

Waarom een levende tuin? Een levende tuin is volgens Vogelbescherming Nederland goed voor je gezondheid, maakt je rustiger en creatiever. Een levende tuin is goed voor de natuur en het klimaat. Ook kleine stukjes groen zijn al aantrekkelijk voor bijen, vogels en veel meer dieren. Bomen, struiken en planten zorgen voor verkoeling tijdens de steeds warmere zomers. Het komt de leefbaarheid beslist ten goede.
Wie eens goed om zich heen kijkt, ziet nog te veel tuinen met verharding en weinig groen. Soms een beetje begrijpelijk. Ons drukke bestaan dwingt tot keuzes. Minder groen betekent lekker makkelijk in het onderhoud. Maar helaas is het niet goed voor de natuur en ons klimaat. Ook stroomt bij heftige regenbuien het water snel naar de riolering. Jammer, want we moeten immers zuinig zijn met water.
Een natuur- en vogelvriendelijke tuin is aantrekkelijk voor veel soorten planten en dieren. Het is een tuin met volop voedsel, schuilplaatsen en nestgelegenheid. En het is een tuin met veel variatie, met rijk bloeiende planten, een grasveldje, heggen, bomen en struiken met zaden en bessen, een minivijver, insectenmuurtje, begroeide pergola of een groen dak. En dat kan iedereen de vogels en zichzelf geven, zegt Vogelbescherming Nederland: “Zelfs in de kleinste tuin zijn mogelijkheden. Hoe meer variatie des te meer valt er te genieten.”
Wie bij het inrichten van de tuin hulp nodig heeft of advies, kan de website http://www.vogelbescherming.nl/tuinadvies bezoeken. Voor meer informatie kan ook contact worden opgenomen met Antoon Verhoeven via 0492- 462460. (foto: Ad Adriaans, Helmond)

Foto's:


0