Gemert-Bakelse horeca, podia en evenementen strijden voor voortbestaan

GEMERT-BAKEL – Lokale horeca, podia en evenementen zitten al maanden zonder bezoekers. Het verstrijken van tijd en ontoereikende steunmaatregelen maken de situatie volgens brancheorganisaties steeds uitzichtlozer. Nu het voorjaar zich aankondigt neemt de behoefte naar vermaak, ontspanning en gezelligheid toe. Bernard Janssen sprak met Gemert-Bakelse horecaondernemers en betrokkenen bij podia en evenementen over de huidige situatie en het toekomstperspectief.

Door Bernard Janssen

“Met een dikke viltstift stond in onze agenda’s: 11 en 12 juli 2020 StreetRock weekend.” Dat vertelt Marcel van Gerwen, nauw betrokken bij de organisatie van dit jaarlijks Bakelse muziekfestival. “Het zou de 24eeditie worden met grote namen als Claw Boys Claw,Shavers XL , Mind to Mode en vele anderen. De organiserende stichting Fuse StreetRock is een gezonde vrijwilligersorganisatie. Professionals voor licht, geluid en de beveiliging worden ingehuurd. De programmering van 2020 hebben we in overleg met de geboekte bands doorgeschoven naar 10 & 11 juli dit jaar. De vraag of en hoe is nog ongewis, het Garantiefonds Evenementen geeft enige financiële zekerheid, maar ook sponsoren zijn getroffen. De komende maanden moeten duidelijkheid geven om voorbereidingen op te starten. Wij, en 150 vrijwilligers blijven hopen..”

Onwerkelijk

“Deze coronacrisis voelt als een onwerkelijke ervaring,” vertelt Gijs Verhagen (Gij&Ik). “Een volle kroeg, (live)muziek, een drukbezocht Ridderplein evenement, mensen zien genieten van gezelligheid en ons gebrouwen bier. Dat mis ik ontzettend en maak me zorgen over de impact op onze mensen, zoals bij onze brouwerij Rabauw. Financieel is het dramatisch, de steunpakketten lijken mooi maar eigen reserves slinken. Mooie dingen geven stimulans zoals het organiseren van online bierproeverijen voor groepen en bedrijven. Dat heeft al veel positieve reacties opgeleverd! Ook onze speciaalbier-webshop geeft veel voldoening: we bezorgen bierpakketten In Nederland en ook België. Bovendien zijn we ontzettend blij dat we iedereen aan het werk kunnen houden en dat geeft ons team een mooie toekomst als dit alles achter de rug is.”

Keuzes

Bestuurssecretaris Piet Snijders (Talentpodium De Bunker): “De Bunker heeft naast de culturele ook een sociale functie. Online kun je veel – we doen bijvoorbeeld livestreams en bieden talent faciliteiten om videoclips op te nemen- maar de omschreven functionaliteit schiet vaak tekort. Bovendien is alles drie keer zo moeilijk en kost technisch aardig wat kruim. Maar zo gauw het kan willen we weer open, ook met een aangepaste programmering of voor een beperkt publiek. De Bunker organiseert op jaarbasis 100 concerten en events, zoals het Zebrafestival. Wat kan in augustus, en kunnen internationale acts toeren? Op voorhand moeten keuzes gemaakt worden, dat maakt het wel erg ingewikkeld. Veel van deze activiteiten worden voor en door jongeren georganiseerd. Ontwikkeling van lokaal talent, van vrijwilliger tot technicus en muziekmaker en ontmoeting staan daarbij centraal. Bij activiteiten als Koffiepauze, Teenzzz, Zebrafestival en het Jongerencafé gaat dat normaalgesproken hand in hand. De sociaal-emotionele en culturele ontwikkeling van lokale jeugd die als bezoeker, vrijwilliger of artiest in De Bunker een thuis vindt stokt daardoor. We kunnen nu niet het maatschappelijke bindmiddel zijn dat we normaalgesproken wel zijn, juist in een tijd dat jongeren daar nog meer behoefte aan hebben. En dat steekt.”

Overleven

Horecaondernemer Nick Willems: (Mambo’s Gemert): “We zagen wat in zeven jaar opgebouwd was met coronasnelheid verdampen. We hebben zelfs apparatuur verkocht om te overleven. De overheidssteun is een lachertje, het is interen. In juni wilden we definitief stoppen. Zowat tegelijkertijd spraken we Veronique Vesters en Jos Coolen. Dat betekende het keerpunt, het halflege glas werd halfvol. We hebben gezamenlijk mooie toekomstplannen gemaakt en zijn druk om de belevingshoreca Mambo’s een vervolg te geven in Time Out. Het is een hele klus, maar in oktober willen we openen.”. Naast deze verbouwing runt Nick een veelzijdig videobedrijf. Met ‘Party TV’ houdt hij met Frank Vermunt wekelijks op zaterdagavond van 21.00 tot 00.00 uur online muzikaal contact met zijn uitgaanspubliek. Voor december heeft Nick grote plannen: “Dat wordt een super feestmaand.”

Werk erbij

“Vorig jaar nog een prima carnaval gedraaid, begin maart de Dinnershow en toen op slot,” vertelt collega Joan Daniëls (‘t Ridderhof). “Dat was extra wrang, 13 maart was ons 10-jarig jubileum! We hadden voor de zaal een volle wekelijkse agenda. Gelukkig mocht het restaurant in de zomer weer open voor 30 personen. Personeel hebben we gedeeltelijk moeten ontslaan, op afhalen na ligt alles stil. Overheidssteun is een doekje voor het bloeden. We hebben de bovenzaal en toiletgroep opgeknapt. Tijdelijk werk, zoals de processierupsbestrijding bij Jaap van Hoogstraten vorig jaar en nu bij Coen van Boxmeer totaalbouw zorgt voor aanvullende inkomsten. Inge vult aan: “Nu Joan werkt, run ik de zaak. Gelukkig hebben we ook tijdelijke huurverlaging van de familie Maas, Je moet elkaar helpen zei Hennie altijd. We hopen snel open te mogen.”

Drama

“Als eerste in de sector lagen we geheel stil,” vertelt zelfstandig technicus Hans Wilbers (Licht & Geluidstechniek Milheeze) “Het is volstrekt onduidelijk wanneer we de draad weer oppakken. Ook dit jaar is drama voor onze branche. Na carnaval 2020 werd een periode van rust, ik dacht dat we in mei weer los konden. De uitvaart van Ben Spierings was mijn laatste werk.” In 2019 bouwde Hans een nieuw bedrijfspand met woning. “Dat maakt het extra zuur. Gelukkig geeft de grote repetitieruimte voldoening met mijn bezigheden als geluidsman. Bij Royackers Beton heb ik een tijdelijke baan gevonden als chauffeur, ook mijn hobby als houthakker houdt me zoet We zijn een jaar verder, ik ga alles nu wel missen. Perfect geluid realiseren voor publiek en muzikanten. Dat is zo genieten, het geeft zoveel voldoening.”

Foto: Eerste dag dat de Gemertse terrassen in 2020 open mochten (Archieffoto GN).

Foto's:


0