Hoort wie klopt daar

GEMERT-AARLE-RIXTEL – Een paar maanden geleden stond in deze krant een paginagroot verhaal over de ultieme Sint Nicolaasfilm, voortspruitende uit een gedegen en jarenlang onderzoek naar alle legendes, alle gebruiken, alles wat nu én in ver verleden ook maar enigszins met de Goedheiligman te maken heeft en had.

Regisseur Jean Olf Lammers, ooit betrokken bij de totstandkoming van de Gemertse speelfilm “Recht van Wind”, is al decennialang met passie en overgave op zoek naar de meest uiteenlopende Sinterklaas-wetenswaardigheden. Onze correspondent Simon van Wetten, de scenarioschrijver van genoemde film, herinnert zich dat hij Lammers bijna jaarlijks tegenkwam op de grote Deventer boekenmarkt. “Altijd razend druk, die markt, met voor elke boekenkraam rijen mensen, en dan kwam Jean Olf met een op een bezemsteel bevestigd bord, waarop met grote chocoladeletters Sint Nicolaas? stond geschilderd. Dat hield hij boven de hoofden van al die mensen, de boekhandelaar zag dat, schudde het hoofd of knikte, en zo kon Jean Olf in rap tempo de hele markt scannen op de aanwezigheid van Sintliteratuur.”
Honderden uren aan beeldmateriaal worden op dit moment op de ‘snijtafel’ terug gemonteerd tot hapklare brokken in de vorm van een tv-serie over het fenomeen Sinterklaas. En tijdens het monteren komt men er soms achter dat er tóch nog iets ontbreekt. Zo bedacht Jean Olf dat in vroegere tijden, toen het protestantisme en katholicisme nog vijandig tegenover elkaar stonden, de dominees naarmate 5 december dichterbij kwam steeds luidruchtiger fulmineerden tegen “die paapse Sankt, zich noemende Sinterklaas”. En dus benaderde hij onze correspondent met de vraag om vanaf de preekstoel van het oude protestantse kerkje op de Kouwenberg in Aarle-Rixtel stellingen te verkondigen als “Voorwaar, zulk vermaak ende apenspel rond deze afgod, deze Sint Nicolaas, moet op het einde noodzakelijk tot ene bitterheid leiden…”
De film zélf daarentegen zal tot vreugde leiden. Na het aanschouwen ervan – wie weet kan dat al dit najaar – weten wij voortaan álles over de Sint Nicolaastraditie.

Foto's:


0