13 februari 2021

Ik ben omdat wij zijn

Dit is een Afrikaans gezegde. Of beter: het is de kern van een typisch Afrikaanse filosofie. Uitgedrukt in eenvoudige woorden. Het gaat over eenheid en over het besef van elkaar afhankelijk te zijn. In het westerse denken gaat het veel meer over verschillend zijn, onafhankelijk en zelfstandig. Toch leven best veel mensen in het Westen volgens dat Afrikaanse gezegde, ze weten: we hebben elkaar nodig, alleen zijn we nergens, niemand kan zonder een ander.

Ik heb dat gezien bij al die verzorgenden, verpleegkundigen en dokters die maar doorwerken om mensen met een ernstige Corona infectie te verzorgen en te behandelen; ze zijn onderhand aan het eind van hun Latijn en worden nog steeds onderbetaald (behalve de dokters). Ik heb het ook eerder al gezien, lang voor deze epidemie, en ik zie het nu nog steeds: één mens die zich heel belangeloos inzet voor iemand die gaat sterven. Geen professional, geen deskundige. Gewoon iemand die aanwezig is om iets onbeduidends te doen. Schijnbaar onbeduidend. Een fris nat washandje op een voorhoofd leggen. Helpen om nog iets te kunnen eten. Uitgedroogde lippen verlichten met wat olie. Een arm rustig masseren, wat later overgaat in strelen. Een blik van de ander beantwoorden als er geen woorden meer zijn of als die woorden niet meer verstaan kunnen worden. Die mens doet dat ook samen met anderen. Er zijn veel van dit soort mensen. Er wordt niet voor hen geapplaudisseerd, maar dat hoeft ook niet. Deze dingen doen, voelt goed. Je moet het doen. Er is geen andere weg. Ja, er is wel een andere weg, niets doen, afzijdig blijven, maar dat is geen optie. Je blijft niet afzijdig.

In essentie is dit ook waarom ik er zo van baal dat mensen zich niet laten inenten. Dat ze zeggen, ik wacht het even af om te zien wat het effect is. Natuurlijk, het is angst, angst voor het onbekende, angst voor het nieuwe. Ik begrijp het allemaal wel. En natuurlijk moet het niet verplicht worden, het inenten. Ook denk ik dat mensen die niet ingeënt zijn, geen beperkingen opgelegd moeten krijgen; dit terwijl sommigen zeggen: niet gevaccineerd, dan niet in het vliegtuig, niet naar de bioscoop, niet naar het dance-event. Vrijheid is een groot goed, maar probeer vooral logisch na te denken. Er zijn zeer, zeer weinig argumenten tegen vaccinatie. Feitelijk is een medicijn nog nooit zo goed onderzocht. Laten we het samen doen. En laten we ons samen houden aan lockdown en avondklok.

Peter Lucassen
Oud-huisarts Bakel

Foto's:


0