Laura en Fleur vermaken Bakelse jeugd met online activiteiten

BAKEL – De jeugd van Bakel verdient een plek om samen te kunnen chillen, vinden Laura van Elten en Fleur Bouwmans. Vanaf september houden ze daarom De Fuse open voor jonge dorpsgenoten. Sinds de lockdown gaan ze online verder.

Door Siel Peijs

Het is een plaatje dat iedereen zal herkennen. Jongeren die elkaar op straat opzoeken, samen rondhangen bij bankjes of rondjes rijden met hun scooter. Vaak worden ze door buurtbewoners met argusogen bekeken. Ze laten rotzooi achter, maken herrie of hebben een grote mond tegen voorbijgangers, is het algemeen levende beeld.Maar dat beeld is niet helemaal terecht, zegt Laura van Elten: “Jongeren zoeken gewoon een plek waar ze ongestoord kunnen chillen; gezellig wat kletsen en hangen met vrienden.” En die plek hoeft niet per se op straat te zijn, vervolgt ze: “Daar is een jongerencentrum eigenlijk voor bedoeld.”

Openstelling

Vanuit die gedachte begonnen Laura van Elten en Fleur Bouwmans, zelf allebei 19 jaar, in september met het openstellen van jongerencentrum De Fuse voor de Bakelse jeugd. “Meestal drie of vier avonden per week”, vertelt Fleur. “En als we tijd hadden ook ’s middags.” Dat initiatief trok al snel de beoogde belangstelling. Er kwamen telkens zo’n tien tot twintig jongeren op af, zegt Laura: “Van 12 tot ongeveer 18 jaar. En niet alleen uit Bakel. Soms kwamen er ook vrienden uit Gemert of Boekel mee. Gewoon. Omdat ze het hier gezellig vonden.”

Skatebaan

Zelf behoorde Laura, die de opleiding Sociaal Werk volgt, tot een groepje jongeren dat tot de zomer vaak rond de skatebaan in Bakel te vinden was. Daar kwam ze in contact met de Gemert-Bakelse jongerenwerkers, vertelt ze: “Die kwamen mee skaten. Dat vond ik wel tof. Ze stelden vragen en stonden echt open voor ons. We konden ook altijd op ze terugvallen. Dat heb ik als fijn ervaren.” Het was jongerenwerker Jonathan van Hout die haar op het idee bracht voor de open avonden in De Fuse, zegt ze: “Zij hadden zelf een avond voor de jeugd. Dat hebben wij min of meer overgenomen.” “En uitgebouwd”, voegt Fleur toe, die ‘via-via’ gevraagd werd voor het initiatief. “We hebben een cursus gevolgd en daarna kregen we de sleutel. Zodat we open konden gaan wanneer we dat wilden.”

 

Online

Al vrij snel na hun start ontnamen de corona-maatregelen hen die mogelijkheid. Vanaf 14 oktober moest De Fuse voor publiek gesloten blijven en konden ook de open avonden voor de jeugd niet meer doorgaan. Maar dat weerhield Laura en Fleur er niet van hun activiteiten met evenveel enthousiasme online voort te zetten. Ze organiseerden verschillende quizavonden en afgelopen weekend, tijdens carnaval, leverden ook dj’s hun bijdrage. Het organiseren van die online-activiteiten vergt veel voorbereiding, merken Laura en Fleur. Daardoor zijn ze niet meer dagelijks ‘open’. Van de andere kant zien ze dat die avonden nog beter bezocht worden, vertelt Fleur: “Iedereen zit noodgedwongen thuis, zeker nu met de avondklok. Daardoor krijgen we ook ouder publiek dat mee wil doen. En we krijgen veel positieve feedback.” Laura noemt nogmaals jongerenwerker Jonathan van Hout: “Hij helpt ons bij alles. Met apparatuur, met adviezen. Dat is keifijn.”

 

Pancake Art Challenge

Hoe leuk ze het organiseren van hun online-activiteiten ook vinden, ze hopen dat de corona-maatregelen snel versoepeld worden zodat ze weer live open te kunnen gaan, zegt Laura: “Want het is natuurlijk veel leuker om in het echt bij elkaar te komen.” Fleur: “We willen dit voortzetten. Ik zit in een tussenjaar, maar weet nu al dat ik volgend jaar ook Sociaal Werk ga studeren. Het is superleuk om dit te doen.” Wie graag een keer meedoet met één van de online activiteiten kan vanavond, dinsdag 16 februari, via twitch.tv/ojcfuse online aanschuiven bij Laura en Fleur. Vanaf 21.00 uur presenteren zij de ‘Pancake Art Challenge’.

Foto: Laura van Elten (l) en Fleur Bouwmans in hun geïmproviseerde studio.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.