‘Komende zomer alsnog carnaval’: online petitie vriendengroep Gemert-Bakel en Laarbeek

GEMERT – Komende zomer carnaval. Of zo snel als mogelijk daarna. Dat is de vurige wens van acht jongeren uit Gemert-Bakel en Laarbeek. Zij hebben daarom een petitie online gezet. “We vragen alle carnavalsvierders, carnavalsverenigingen, wagenbouwers en horeca om deze te ondertekenen en met ons na te denken over hoe we dit jaar toch samen coronaproof carnaval kunnen vieren.”

Door Marcel Bosmans

Iris de Nooijer (18, De Mortel), Isis Korenman (18, Gemert), Noah van Zeeland (18, Gemert), Stefanie Baten (18, Beek en Donk), Pleun Schenk (18, Beek en Donk), Imke de Beer (19, Mariahout), Kelly de Louw (19, Mariahout) en Simone Senders (19, Mariahout) zijn actieve carnavalsvierders die aan meerdere optochten meedoen. “Maar nu dus even niet”, voegt Kelly er direct aan toe. “We hebben het echt gemist deze maand, misschien nog wel meer dan in andere jaren. We zitten al maanden thuis en kunnen samen weinig ondernemen. Een heel jaar zonder buitencarnaval zou zonde zijn.”

Feestje

Het idee voor een petitie ontstond tijdens het spelen van een online-carnavalsquiz, vertelt Noah: “Zien meer mensen carnaval in de zomer zitten? Daar waren we wel benieuwd naar.” Het antwoord kwam sneller dan verwacht. Na anderhalve dag was de petitie al 350 keer ondertekend. “Dat is al best veel”, vindt Isis. “We hopen natuurlijk dat nog veel meer mensen dit voorbeeld volgen en dat we samen toch nog een feestje kunnen bouwen.” Het liefst in de vakantieperiode, zo geeft Simone aan. “Afgelopen zomer was het aantal besmettingen lager, waardoor er meer kon.” Isis knikt bevestigend: “Voordeel van juli en augustus is dat het vaker goed weer is en langer licht. Je kunt het dan buiten vieren. Dan heb je ook de ruimte en kun je makkelijker anderhalve meter afstand houden.” Stefanie: “Vijf dagen carnaval vieren zoals we gewend zijn, is niet realistisch. Als er op één moment iets georganiseerd kan worden in de regio, bijvoorbeeld in Hartje Gemert, dan zou dat al top zijn.”

Jong en oud

Carnaval vieren in coronatijd moet volgens de vriendengroep wel veilig en verantwoord zijn. Iris: “Misschien zitten we komende zomer nog in een lockdown en kan het pas in de herfstvakantie of op de elfde van de elfde. Dan is dat zo. Je hebt dan in ieder geval iets om naar uit te kijken. De kans dat het lukt is ook groter als er vooraf goed naar gekeken is.” Imke: “Ons plan is niet om zelf een activiteit te organiseren, maar we willen graag meedenken over de mogelijkheden voor jong en oud om toch iets aan carnaval te kunnen doen. Pleun: “We ook zijn benieuwd naar de ideeën van anderen. Het zou jammer zijn als iedereen het wil, maar het er niet van komt, omdat niemand actie onderneemt.”

Alternatief

Het carnaval dat de vriendengroep zelf voor ogen heeft is een feest voor jong én oud. “Juist omdat er al zolang geen evenementen zijn is het leuk als het voor iedereen is.” Noah heeft nog een reden om voor een breed en leeftijdloos volksfeest te zijn: “Als meer mensen gevaccineerd zijn en het makkelijker en goedkoper wordt om een betrouwbare sneltest af te nemen, dan kunnen we ook weer naar festivals, concerten en sportwedstrijden. Voor jongeren zal die stap kleiner zijn dan voor ouderen. Als er voor senioren -coronaproof, kleinschalig en laagdrempelig- een lokale carnavalsactiviteit opgezet kan worden, dan is er ook voor deze groep een alternatief.”

De acht kijken vooral uit naar het moment dat ze weer in grotere groepen bij elkaar mogen komen. “We zijn best braaf dus houden ons meestal goed aan de regels. Het zou fijn zijn als je weer vaker met al je vrienden en vriendinnen samen kunt zijn en niet alleen met de laptop op schoot op de bank hoeft te zitten. Dat is voor ons belangrijker dan in het weekend uitgaan of weer op vakantie kunnen. “

Petitie

De petitie kan ondertekend worden op: https://www.petities.com/carnaval_in_de_zomer_2021

 

Foto's:


O0