Sabine: ‘Ik durf niet naar de stembus’

BAKEL – Om ervoor te zorgen dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer dit jaar veilig verlopen, mogen 70-plussers per post stemmen. Maar voor jongere mensen met een kwetsbare gezondheid is stemmen per post geen optie. Sabine Tebbens (36) woont in Bakel en gebruikt medicatie die haar extra vatbaar maakt voor het coronavirus. Zij wil gebruik maken van haar stemrecht, maar kan niet naar de stembus.

Door Dagmar Pluijm

Sabine zit al elf maanden binnen. Ze heeft MS en gebruikt medicatie die haar weerstand verslechterd, waardoor zij extra vatbaar is voor het coronavirus. “Ik heb mezelf echt opgesloten. Ik kwam een tijdje niet meer buiten, ik ga niet naar de supermarkt en ik kan ook niet meer het huis uit om te sporten. Wanneer mijn vriendin thuiskomt van haar werk, gaat ze eerst douchen en zorgt ze ervoor dat ik niet in aanraking kom met de kleding die zij tijdens haar werk draagt en dan hopen we maar op het beste, want eigenlijk loop ik nog steeds risico. We doen er alles aan om dat risico zoveel mogelijk te beperken, daarom durf ik ook niet naar de stembus.”

Volmacht

“Ik moet nu verplicht gebruik maken van het stemmen bij volmacht. Maar doordat ik mijn vriendin machtig om voor mij te stemmen, ben ik mijn stemgeheim kwijt.” Sabine heeft het geluk dat er iemand voor haar kan stemmen die zij vertrouwt. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. “Veel mensen uit kwetsbare groepen hebben niemand die zij kunnen machtigen. Ik heb aan mijn vriendin gevraagd of zij voor mij op de door mij gekozen partij te stemmen. Zij heeft zelf een andere politieke mening. Ik kan dat gesprek aangaan, anderen kunnen dat niet.”

Per post

Naast het stemmen bij volmacht zijn er ook twee dagen bijgekomen waarop het stembureau open is. Spreiding moet ervoor zorgen dat het minder druk is op piekmomenten. Voor Sabine maakt dit geen verschil, ze zou hoe dan ook in aanraking komen met andere mensen. “Ik vind het kwalijk dat hier zo slecht over na is gedacht. Mensen met een kwetsbare gezondheid worden al elf maanden niet gehoord. De kiesraad heeft vier maanden geleden het voorstel gedaan om iedereen de optie te geven om per post te stemmen. Dat zou met een registratie gaan. Ik snap niet dat dit niet is doorgezet. Ik heb mij ook moeten laten registreren om iemand anders te machtigen. Op het moment dat jouw gemachtigde ziek wordt, gaan er twee stemmen weg.”

Jammer

Sabine is niet de enige die vindt dat er voor mensen met een kwetsbare gezondheid de mogelijkheid moet zijn om per post te stemmen. De Partij voor de Dieren (PvdD) is naar de rechter gestapt, zij wil dat ook jongeren met gezondheidsproblemen per post kunnen stemmen. Vrijdag 19 februari volgde het oordeel van de rechter: stemmen per post blijft alleen mogelijk voor 70-plussers. “Het verbaast me niet, maar ik vind het wel jammer. Als stemmen per post geen optie is, zet dan alle stembussen in de buitenlucht. Zelf ga ik niet naar de stembus, maar zo wordt het risico iets kleiner voor iedereen die wel gaat.”

Foto: Sabine Tebbens toen ze nog naar buiten durfde.

Foto's:


0