Samen sleeën en schaatsen: mag dat?

GEMERT – Samen sleeën en schaatsen: mag dat in coronatijd?  Best handig om te weten waar je rekening mee moet houden. Zeker nu er sneeuw in aantocht is.

Ook tijdens deze lockdown mag je van de overheid samen sleeën en schaatsen., maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Avondklok

Wat voor iedereen geldt is dat je zonder geldige verklaring binnen moet zijn tijdens de avondklok. Sneeuwpret overdag mag.

Kinderen

Ben je niet ouder dan 17 jaar dan mag je samen met andere kinderen schaatsen en in de sneeuw spelen en hoef je daarbij geen anderhalve afstand tot elkaar te houden.

Huishoudens

Wil je met je gezin of de mensen waarmee je samenwoont buiten van het winterweer genieten is dat toegestaan met je eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten je eigen huishouden. Je dient dan ook onderlinge anderhalve afstand te houden.

Vrienden

Ben je 18 jaar of ouder en wil je met iemand van buiten je eigen huishouden de sneeuw in? Dat mag met maximaal één vriend of vriendin.

Verplaatsen

Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep van de overheid om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en je reisbewegingen te beperken. Oftewel zo dicht mogelijk bij huis blijven. Als het te druk wordt op bepaalde plaatsen, zoals op een parkeerplaats of rondom een koffie-afhaalpunt, ga dan weg, zo adviseert de overheid. Als het echt te druk wordt, kan de burgemeester maatregelen nemen.

Sportactiviteiten

Sportwedstrijden en andere evenementen zijn verboden. Toertochten of andere schaatswedstrijden zijn dus niet toegestaan. Je kunt dus wel zelfstandig schaatsen, maar er mag geen tocht, wedstrijd of ander evenement gehouden worden.

Schaatsbanen

Schaatsen is een buitensport en daarom is schaatsen op schaatsbanen toegestaan. Ook hier gelden de bovenstaande regels voor kinderen, huishoudens en vrienden. Sportkantines, kleedkamers en douches moeten wel dichtblijven en publiek is niet toegestaan. Schaatsverenigingen moeten ervoor zorgen dat het niet te druk is. Bij vragen overleggen ze met het gemeentebestuur. Burgemeesters kunnen bij drukte maatregelen treffen.

Horeca

Afhalen bij de horeca, bijvoorbeeld bij een koek en zopie, is mogelijk. Niet toegestaan is ter plekke iets eten of drinken. Banken, tafels, terrassen mogen dus op de afhaallocatie niet in gebruik zijn. Ook mag het niet te druk worden.

Opletten

Ook in de kou kan het coronavirus overspringen, zo waarschuwt de overheid: “Houd dus afstand. Ga weg als het druk is en voorkom groepsvorming. Zorg dat je voor het ingaan van de avondklok thuis bent. En let op bij gladheid op de weg.”