Schatten uit 17e en 18e eeuw zien daglicht

BAKEL – Op maandag 1 februari werd op de Speelweide in Bakel begonnen met de aanleg van een wadi, een tijdelijke waterberging. Bakelnaar Reinier Koelink onderzocht de grond met een detector en deed opmerkelijke vondsten in zijn ‘voortuin’.

“Mijn buurman had al eens gezegd dat ik daar met mijn detector zou moeten gaan zoeken”, vertelt Bakelnaar Reinier Koelink. “Alhoewel ik geen idee had of dat stukje interessant zou zijn, ging ik daar toch even mijn detector uitlaten. Tenslotte had ik nu de mogelijkheid.”
Koelink zwaaide met succes enkele uren over de grond. Op wat blikjes na kwamen er toch ook sporen uit de 17e en 18e eeuw naar boven. Een drietal musket kogels, een fragment van een gesp , drie Tudor knopen en acht muntjes waarvan één zilver, een bronzen ring vermoedelijk van paardentuig en een knopje wat mogelijk van een doofpot afkomstig is. “Al met al geen spectaculaire vondsten”, vindt Koelink. “Maar wel leuk om sporen uit die tijd op ons gezamenlijke plantsoen tegen te komen. Vermoedelijk was dit vroeger een stortakker in de 17e en 18e eeuw. Nu hebben we een vuilnis ophaaldienst maar in de 17e eeuw werd het afval op over de akkers uitgereden. Meestal kenmerken zich dit soort akkers door de aanwezigheid van potscherven. Het is wel leuk om bijna in je voortuin een tastbaar stukje geschiedenis naar boven te halen.”
Van de acht gevonden munten is niet bij elke munt nog het volledige jaartal te lezen. In elk geval komt er ééntje uit de 17e eeuw uit Frankrijk, vervolgt Koelink. “Dat is ook leuk. Inmiddels gaan de werkzaamheden aan de wadi door en zal ons plantsoen ook historie zijn. En zo zie je de veranderingen in het landschap door de eeuwen heen gaan.”

Determinatie van de munten :Cent datering 1966, Duit Zeelandia datering 179?, Duit Gelria datering 16??, Duit Gronsveld datering 16??, Liard uit Namen Vermoedelijk, Liard Niet meer te determineren, Stuiverstuk Frisia datering 1675 (zilver), DoubleTournois Louis XIII datering 16??

Foto's:


0