Een traditie op Esdonk

GEMERT – “Een traditie moet je koesteren,” zei pastor Stefan Schevers in de H. Mis in het Esdonks Kapelleke, “en dat is de reden waarom ik er belang aanhecht om ook in de coronatijd hier de eucharistie te vieren.”

Vanwege de beperkende maatregelen mochten slechts vier kerkgangers de dienst bijwonen die de pastor opdroeg aan Antonius Jan Peter Dielis, een Esdonkse boer en stichter van de deze traditie in 1733. Daarnaast droeg Schevers de dienst op aan alle andere stichters van fundaties voor de Esdonkse kapel, aan allen die deze traditie mede in stand houden en in het bijzonder aan de Stichting Esdonks Kapelleke en aan de vorig jaar overleden voorzitter Henk van den Elsen.
Een traditie wordt waardevoller als je deze weet te ‘herbronnen’ en met deze missie was Schevers naar Esdonk gekomen. Het is traditie om in de vastenperiode stil te staan bij het lijden van Onze-Lieve-Heer in de Maria Magdalenakapel, want de patrones van deze kapel is nauw verweven met de gestorven Heer. Maria Magdalena bezocht als eerste het graf, maar trof daar niet de man die ze zocht, want Hij was verrezen. Ze kwam de verrezen Heer als tuinman tegen, maar ze herkende hem niet, waardoor ze de vreugde nog niet kon voelen. “Vreugde en lijden”, aldus pastor Schevers, “zijn sterk verbonden met de Esdonkse kapel. Ieder van ons heeft zijn eigen lijden, of het nu door corona komt of anderszins, en dan is het fijn om hier troost te vinden en als je de Heer leert kennen, ook de vreugde te voelen.”

Foto's:


0