Loes van den Berg exposeert in gemeentehuis Gemert-Bakel

GEMERT – Een bijzonder verjaardagscadeau voor Loes van den Berg. Afgelopen vrijdag, op de dag dat ze 23 kaarsjes uit mocht blazen, opende ze haar eigen tentoonstelling in het gemeentehuis van Gemert-Bakel. Loes is een jonge vrouw met het syndroom van Down. Ze is geboren en getogen in Gemert. Haar kleurrijke schilderijen hangen tot 1 mei in het publieke deel van het gemeentehuis.

Door Marcel Bosmans

Loes brengt de lente van buiten naar binnen. Ze fleurt het gemeentehuis op met haar werken, waarin bloemen en vogels centraal staan. Onder de 58 schilderijen die tijdelijk tentoongesteld zijn bevinden zich ook twee zelfportretten. De geschilderde ikken -wijd geopende blauwe ogen, rode speldjes in het blonde haar- lachen vriendelijk naar de bezoeker. Net als de maakster zelf. Loes praat niet veel. Ze drukt zich vooral in gebaar uit. Ze communiceert ook via het doek. De zonnebloem heeft voor Loes een bijzondere betekenis. Die herinnert aan haar moeder en keert op verschillende schilderijen terug. Ze draagt ook een borstspeldje van een zonnebloem. Dat is in opdracht van Team Gimmert goes Alpe D’Huzes gemaakt: als eerbetoon aan mama Marjon en om geld in te zamelen voor onderzoek een medicijn tegen kanker.

Gertie van den Heuvel is de begeleider van Loes. “Ik werk al verschillende jaren met haar. Naast het trainen van schoolse vaardigheden vond ik het belangrijk om haar creatieve ontwikkeling te stimuleren. Daarom ben ik met haar gaan schilderen. Haar opa hield vroeger vogels. Ook Loes is er door gebiologeerd. Vogels zijn haar favoriete onderwerp, bloemen komen daarna. In het begin schilderde ze heel basaal: kopje, lijfje, poten. Stap voor stap is er meer detail in gekomen. Samen kijken we heel goed hoe een vogel of een bloem er nu eigenlijk is opgebouwd. Bijvoorbeeld door een roos te ontleden of een veer die we tijdens een wandeling vinden uitgebreid te bestuderen. Ik vraag haar te verwoorden wat ze waarneemt. Zo bevorder je de denkkracht en het scheppend vermogen. Naar mijn overtuiging heeft niemand een plafond.”

Loes heeft vooral moeite om zich te uiten. “Dat geeft een vertekend beeld. Er zit veel meer in dan de eerste indruk doet vermoeden. Ze kan schilderen, met geld omgaan en zelf haar kamer op orde houden. We koken ook samen. Je moet het wel blijven oefenen. Herhaling en een vaste structuur zijn essentieel. Anders vallen mensen met Downsyndroom weer terug. Geen dagbesteding in coronatijd heeft dus grote gevolgen voor deze groep .”

Hans, de vader van Loes, heeft veel waardering voor het werk dat Gertie verricht. “Als ik op filmpjes zie met hoeveel zorg, toewijding en geduld ze mijn dochter begeleidt, dan word ik daar heel klein van. Als ik zie hoe Loes geniet van het schilderen, hoe trots ze is als ze een schilderij klaar heeft, dan ben ik dankbaar dat er mensen zoals Gertie zijn.”

Wethouder Mensen Wilmie Steeghs beaamt dat: “Het beste uit ieder kind halen. Dat is waar je naar streeft. Ieder mens heeft een talent, maar je moet het wel willen zien. Het talent van Loes wordt gezien. Dat is niet alleen een verantwoordelijkheid van ouder en verzorger, maar ook van de gemeente. Ik vind het mooi dat we aan talenten als Loes een podium kunnen bieden.”

Foto: Loes met begeleider en wethouder bij de opening van de expositie

Foto's:


0