Usawa viert 70-jaar Indisch Gemert met Garoeda koffie

GEMERT – Zeshonderd Indische-Nederlanders vonden zeventig jaar geleden een thuis in Gemert. Usawa viert dit samenzijn met Garoeda: een nieuwe Indonesische specialty coffee, met een zeldzaam pure smaak en onontgonnen verhaal.

Door Marcel Bosmans

Garoeda wordt in Gemert gebrand, maar bonen komen van ver. This Side Up Coffees levert het best bewaarde geheim van Sulawesi aan Usawa. De bonen voor Garoeda zijn afkomstig van koffieboeren uit Bunto Ledo, Tamanatoraja. “Dat is een afgelegen gebied in het zuidoosten van het eiland”, vertelt Maarten van Keulen (This Side Up Coffees). “Adri Yahdiyan, onze man in Indonesië,kwam deze verborgen parel in de gordel van Smaragd in 2018 op het spoor.”

Gamechanger

De rijke koffiecultuur stond nog niet op de kaart. “Er werd vooral voor de eigen regio geproduceerd”, vult collega Bas Clerkx aan. “Boeren wisten nog niet dat ze goud in handen hadden. De basis van de koffie zo hoog, dat het een gamechanger voor Indonesië kan zijn.”

Betere koffie

Indonesische koffie heeft nog een slechte naam. Het eilandenrijk levert zelden specialty coffees. “Kwaliteit en smaak blijven vaak achter, omdat er bij de productie en verwerking veel misgaat. Als boeren genoodzaakt zijn om hun bonen op de lokale markt te dumpen, is er geen prikkel om te verbeteren. Bunto Ledo is een uitzondering op de regel. Wat voor goede wijn geldt, geldt ook voor goede koffie: de locatie kan het verschil maken. De omstandigheden ter plekke, denk aan klimaat, hoogteligging en grondsoort, zijn ideaal en er wordt al eeuwenlang duurzaam koffie verbouwd. Door van koffieboeren gelijkwaardige partners te maken kunnen we de positie van de lokale producenten versterken.”

Dat leidt lokaal tot een beter verdienmodel en mondiaal tot betere koffie. “Als je met elkaar om tafel gaat kun je bouwen aan vertrouwen en rekening houden met elkaar. “Als de koffieboer snapt wat de koffiebrander zoekt en de koffiebrander begrijpt wat de boer doet, dan kun je vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen en samen werken aan productontwikkeling.”

Lyrisch

Dat werpt zijn vruchten af. Garoeda is sinds begin dit jaar verkrijgbaar en valt in de smaak: “We hebben nog niet eerder zoveel positieve feedback op een nieuwe koffie gehad”, zegt Maikel Arts (Usawa Coffee), “Mensen zijn lyrisch.”

Garoeda verenigt volgens Pieter Staadegaard (Usawa Coffee) het beste van Afrikaanse en Aziatische koffie en herbergt een rijk en complex palet van geuren en smaken. “Van noten en specerijen tot tropisch fruit en kruidige bloemen.”

Indisch Gemert

Het is een koffie die ook mensen samenbrengt: een deel van de opbrengst gaat naar Indisch Gemert. “We hopen in 2022 weer een plaatselijke Pasar Malam te houden”, legt woordvoerder van de lokale Indisch-Nederlandse gemeenschap Rob de Haas uit. “Die zal met terugwerkende kracht in het teken van 70 jaar verbondenheid staan. De bijdrage van Usawa helpt om de kosten te dekken. Het is een heel sympathiek gebaar.”

Garoeda is volgens Arts en Staadegaard typisch Usawa: eerlijke en heerlijke koffie met een warme boodschap, die op meerdere continenten midden in de samenleving staat.

Foto: Maarten van Keulen, Rob de Haas, Pieter Staadegaard en Maikel Arts.

Foto's:


0