Werk op drukke Gemertse verkeersroute duurt zeker tot oktober

GEMERT – Met het verwijderen van een reeks klinkers uit de weg bij Kunstlokaal gaf wethouder Inge van Dijk maandagmorgen het startsein voor een flinke reconstructie in het centrum van Gemert. Achtereenvolgens gaan de Willem de Haasstraat, de Sint Annastraat en het stuk van de Lodderdijk tot aan de rotonde bij Fitland op de schop.

Door Wim Poels

Directe aanleiding voor de operatie is het feit dat het riool moet worden vervangen. Daarvoor komt nu een gescheiden systeem, met aparte kanalen voor regen- en voor rioolwater. Maar als de weg toch open moet, maakt de gemeente liever werk met werk en komt er een nieuwe inrichting van de weg, al langer een hartenwens van de aanwonenden. Zo wordt de weg versmald: in plaats van de huidige bijna negen meter brede weg ligt er straks een rijstrook voor auto’s van 6.20 meter, met aan beide kanten een rode fietsstrook van 1.30 meter. “Fietsers krijgen de ruimte”, aldus projectleider Stefan van den Hoogen van de gemeente.

Daarnaast zijn er nog wat cultuurhistorische elementen. Zo wordt ter hoogte van Kunstlokaal en bij de Sint Annastraat/Watermolenwal de oude loop van de Rips weer zichtbaar gemaakt. Op die plekken komt een twee meter brede strook met een wat andere kleur bestrating. “Zodat mensen zich afvragen wat er op die plek is”, aldus Van den Hoogen.

En ook het Sint-Annakeske tegenover de Eendracht komt wat prominenter in het zich te staan. Het ‘eiland’ waar het op staat wordt groter, al houdt het wel dezelfde plek en blijft het verkeer er aan beide kanten langs rijden. Daarnaast is er in het door de gemeente en het bureau Verhoeven De Ruijter gemaakte ontwerp plek voor meer groen aan de weg.

De reconstructie wordt in fases uitgevoerd, telkens van kruising naar kruising. Rond oktober/november is het werk naar verwachting afgerond. Het geld voor de operatie komt uit de reguliere onderhoudsfondsen voor wegen en riool.
Over het ontwerp is zo’n anderhalf jaar gepraat. Er is veel overleg geweest met aanwonenden, onder meer op vier bewonersbijeenkomsten. “Hier komt heel veel bij elkaar. Je hebt mensen met allerlei wensen. Je hebt te maken met verkeersveiligheid, de belangen van aanwonenden en van ondernemers, die onder meer met hun aanvoer zitten. Dat maakt het complex”, aldus wethouder Inge van Dijk.

Voor haar is het een van de laatste officiële handelingen als wethouder van Gemert-Bakel. Later deze maand verkast ze naar Den Haag, ze staat immers op 4 van de CDA-lijst. “Heel raar. Ik denk bij alles wat ik doe dat ik over een paar weken in een heel andere wereld zit. Dan merk ik dat ik in de afgelopen drie jaar heel verbonden met gemeente en gemeenschap ben geraakt.”

Foto's:


0