De benjamin

Wat is er fijner dan op zondagochtend langer op bed te blijven liggen om uit te slapen? Ik weet het! Vroeg uit de veren voor een wandeling en hopen dat er nog wat geluksvogels voorbijkomen. Zo’n idee valt niet altijd in goede aarde. De één prefereert een robbertje Fortnite op de PlayStation met zijn neef of kameraden, de ander verbruikt zijn energie liever met YouTube filmpjes over de Titanic of andere interessante dingen maar ook een bult onzin, de puber des huizes verbruikt liever geen energie op zondag en de jongste geeft de voorkeur aan buitenspelen met leeftijdsgenoten, maar is nog wel te paaien…

En zo gebeurde het dat we op een zondag op pad gingen met een vierde deel van het kwartet, de benjamin. De jongens verbleven namelijk bij opa en oma en de oudste gunden we een paar uurtjes alleen thuis. Het was een bewolkte dag maar dat mocht de pret niet drukken.

Het is duidelijk dat onze jongste telg het heerlijk vindt om ons voor zichzelf te hebben. Als moeder, observator en kindkenner kan ik me hier wel iets bij voorstellen. Daarom een leuke gewetensvraag voor onderweg: ‘Waarom vind jij het zo fijn om alleen met ons te zijn?’ Ik kan het antwoord ruiken. ‘Ik vind het gewoon fijn om een keer ‘enigst’ kind te zijn en ik kan dan praten wanneer ik wil!’ is haar reactie. Ze heeft gelijk. Spreektijd is spaarzaam bij ons. Op momenten dat we allemaal aan tafel zitten, eist iedereen hem op en binnen de kortste keren tettert iedereen lukraak door elkaar heen. Kortom, het is altijd druk. Wanneer je alleen bent, kun je kwebbelen zonder onderbroken te worden door broers en/of zussen.

We hebben het over van alles gehad. Zelfs over zonnepanelen. Hoe dan…? Ze vertelde dat haar klasgenoot zijn spreekbeurt hierover gaat doen. Onderweg gingen we waarachtig op zonnepanelen letten. Ik moet terugdenken aan een vrij recentelijke boswandeling. Alleen toen gingen we op zoek naar paddenstoelen.

Het is fijn om er eens één onder de hoede te hebben en toch voel ik me dan incompleet. Ik ben altijd weer verheugd als ik kwartet heb. En hoewel ze het niet laten merken, de gebroeders en gezusters zijn evengoed blij dat ze elkaar zien en kunnen mauwen over allerhande nietigheden. Of ik die dag nog wat leuks heb gespot? Zeker! Een roodborsttapuit op een paal en torenvalk langs het kanaal.

Anneke

Foto's:


0