Gemert Vorstendom ziet kansen voor centrumgangen

GEMERT-BAKEL – De gangen en steegjes die de omliggende woonwijken verbinden met het centrum zijn kenmerkend voor de historie van Gemert. In de meeste gevallen contrasteren ze echter in uitstraling met de sfeer in de centrale winkelstraat. Reden voor Gemert Vorstendom ze als project naar voren te trekken.

Door Siel Peijs

“Als we eens met één steeg zouden beginnen”, opperde Remko Boesveld, directeur van KunstLokaal en De Eendracht, tijdens de kick-off van Gemert Vorstendom afgelopen donderdag. Als kartrekker van de werkgroep Sfeer en Beheer lichtte hij één van de drie projecten toe die onder de vlag van Gemert Vorstendom worden uitgerold: het opwaarderen van de gangen en steegjes die vanuit de omliggende woonwijken naar de centrale winkelstraat in Gemert leiden. “Ze zijn enorm belangrijk in het historisch besef van Gemert”, gaf Boesveld aan. “Ze brachten bewoners van de volkswijkjes langs de herenhuizen naar het centrum en houden dus een interessante traditie in. Maar als je nu door de gangen kijkt zijn ze niet echt een rode loper.”

Visitekaartje

In zijn online presentatie bewandelde Boesveld de gangen die uitkomen in het centrum, van het Ridderplein tot aan de Haageijk. “Een pelikaan staat voor de moeder die in haar eigen borst pikt om haar jong te voeden”, ging hij in op de symboliek achter de gouden pelikaan, die de boog voor de gelijknamige gang siert. “Een prachtig katholiek verhaal over zelfopoffering, maar als je de gang ingaat is het geen visitekaartje waar je vrolijk doorheen loopt.”

Levend maken

Nog minder vrolijk stemmen de gangen verderop in het centrum, liet Boesveld aan de hand van foto’s zien. Met name de steegjes vanuit de Elisabethplaats verdienen een stevige opwaardering. Gemert Vorstendom heeft in dat verband drie uitgangspunten geformuleerd. Boesveld: “Het terugbrengen van water. Meer groen. En we kunnen heel veel doen met verlichting, zeker in de stegen.” Tegenover het beeld van de Gemertse gangen zette Boesveld voorbeelden uit andere plaatsen, waar stegen door middel van straatkunst, aanplant en bestrating tot leven zijn gewekt. “In Breda kun je het hele verhaal van de stad volgen via muurschilderingen”, vertelde Boesveld. “Met zulke kunst zou je ook in Gemert de historie kunnen duiden, bijvoorbeeld met het beeld van een ridder.”

Inwoners betrekken

Bert Mickers, namens de VVV aangeschoven bij de presentatie, zag potentie in dat idee: “Beelden en poëzie zorgen er voor dat mensen stil staan en gaan nadenken.” Hij opperde de bevolking en ondernemers bij het project te betrekken en wees op het gangetje bij Al Vesuvio: “Door alleen wat tafels neer te zetten werd de sfeer meteen heel anders. Het leek wel Italië. Dat laat zien wat je met alleen een paar stoelen en tafels al kan doen.”

Daar was Harrie Wijn, voorzitter van de ondernemersvereniging en lid van de stuurgroep, het roerend mee eens. “Bij sommige gangen hoeft het niet eens heel veel middelen te kosten. Een laag groen hoeft niet eens zo kostbaar te zijn, om toch een bepaalde sfeer te bereiken.” Boesveld vertelde dat precies dat, het stimuleren van initiatieven vanuit ondernemers en inwoners, het uitgangspunt is van Gemert Vorstendom: “We willen niet zeggen hoe het moet. We willen iedereen uitdagen om na te denken over hoe het zou kunnen.”

Mensen die zich aan willen sluiten bij dit initiatief zijn van harte uitgenodigd zich aan te melden. Dat kan door een mail te sturen aan Remko Boesveld via directie@kunstlokaal.net.

De entree van de Pelikaangang oogt nog fraai, daarachter is het nog geen visitekaartje.

Foto's:


0

Geef een reactie op dit bericht...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.