Hans Vedder fietst mee met Tour for Life

GEMERT – Hans Vedder doet mee aan de Tour for Life. De directeur van Goed Wonen Gemert fietst komende zomer van Italië naar Nederland om geld in te zamelen voor het Daniel den Hoed Fonds. Met de opbrengst wordt wetenschappelijk onderzoek naar de bestrijding van kanker ondersteund en de ontwikkeling van een immuuntherapie door het Erasmus UMC bevorderd.

Door Marcel Bosmans

De corporatiedirecteur is geen geboren wielrenner. “Het fietsen heb ik hier in Gemert pas ontdekt. Dat is ongeveer tien jaar geleden. Ik vind het heerlijk om op de racefiets te stappen en alleen of samen met mijn fietsmaatjes te toeren. Ik kan het iedereen aanraden, omdat het ontspannen en gezond is. Ik voel me een stuk beter dan daarvoor. Ik ben dertig kilo lichter, heb meer energie en een hogere weerstand. Ik leef nu ook verantwoorder. De balans is beter. Dat ik nooit meer ziek ben, zelfs niet verkouden, is volgens mij geen toeval. Fietsen houdt je jong, terwijl je er niet snel te oud voor bent. Ik ben er ook pas na mijn vijftigste mee begonnen. Leeftijd is dus geen excuus om thuis op de bank te blijven zitten.”

Bucketlist

Op zijn 63e gaat hij zelfs een nieuwe sportieve uitdaging aan. “Als een tourrenner de steilste bergen bedwingen, dat stond al langer op mijn bucketlist. Een extra motivatie om mee te doen aan de Tour for Lifeis dat je daarmee een goed doel kunt dienen. Ik ken mensen die al eerder hebben meegedaan. Zij zijn met mooie verhalen teruggekomen. Voor hen was het een indrukwekkende, emotionele ervaring. Veel deelnemers hebben direct of indirect met kanker te maken gehad. Zij leveren dus niet alleen een sportieve strijd.”

Tour for Life

Ruim 300 enthousiastelingen bereiden zich voor op de komende editie, die op 31 augustus van start moet gaan. De Tour for Life bestaat uit acht etappes en is 1300 kilometer lang. De deelnemers rijden van Italië, via Frankrijk en België, naar Nederland. Het pittige parcours, met 19.000 hoogtemeters, gaat door de Alpen en de Vogezen. “Ik zou vorig jaar al meedoen, maar toen ging het niet door vanwege coranabeperkingen. Dit jaar is het perspectief beter omdat aan het eind van de zomer veel mensen gevaccineerd zijn. Zelf heb ik ook al mijn eerste prik gehad. Net zoals bij professionele wielerwedstrijden wordt er een bubbel gecreëerd voor deelnemers en begeleiders. OMT-lid Ernst Kuijpers is de baas van het organiserende Erarsmus UMC, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het veilig en verantwoord georganiseerd kan worden.”

De voorbereiding bestaat volgens Vedder vooral uit ‘meters maken en lol houden in het fietsen’. “Omdat ik in deze Coronatijd vooral online overleg, hoef niet meer zo vaak met de auto naar vergaderingen en kan ik op de fiets naar mijn werk.”

 

Groepsbikefit

In de aanloop naar de Tour for Life organiseert Vedder een groepsbikefit met aansluitende lunch en toerrit voor lokale wielerfanaten. “Wie meedoet, komt op 22 mei om 10.00 uur ’s met zijn of haar fiets naar de Gemertse Gerarduskerk. Die wordt dan op een smarttrainer geplaatst. Tijdens het fietsen op de rollers meet een bikefitterje fiets op. Hij kijkt dan of de hoogte van je stuur en zadel aangepast en je zitpositie en houding verbeterd moeten worden. Zodat je onderweg minder pijntjes hebt.” Deelnemers betalen 60 euro. Dat bedrag gaat volledig naar het goede doel. “Mijn streefbedrag voor de Tour for Life is 3500 euro. Dankzij de sponsorbijdragen van familie, vrienden en collega’s ben ik al een eind op weg, maar meer bijdragen aan de strijd tegen kanker zijn uiteraard welkom.”

Meer informatie: www.tourforlife.nl/hans-vedder-tour-for-life-2021.

Foto: Hans Vedder.

Foto's:


H