In de Biechtstoel: Ronny van den Berg

GEMERT – Musea in Gemert-Bakel? Iedereen denkt dan onmiddellijk aan het Boerenbondsmuseum, misschien ook aan de Tolbrug. Ronny van den Berg beheert ook een museum. Klein weliswaar, maar fijn. Hij heeft in zijn schuur een winkelinterieur zoals dat er eind jaren ’40, begin jaren ’50 uitzag. De tijd dus dat iedereen nog te biecht ging…

Geloof je?

Niet in een God, wel in mijzelf.

Wat is je grootste deugd?

Dat ik kan genieten van kleine dingen. Bijvoorbeeld van een mooie, zonnige dag. Van de lente! Of van een mooi vogeltje in de tuin. Of van mijn kippen die in diezelfde tuin rondscharrelen. En muziek, daar kun je me ook heel blij mee maken.

Wat is je grootste zonde?

Als ik ergens aan begin, dan moet het ook helemaal perfect zijn. En daarmee maak je het jezelf en anderen niet altijd makkelijk. Een voorbeeld? In mijn museumwinkeltje staan alleen de echte, oude, originele producten en verpakkingen. Géén nep, geen nieuw spul om leemtes op te vullen. Zelfs de tegelvloer is op dezelfde manier gemaakt zoals dat vroeger werd gedaan. Ja, voor de mensen die me daarbij helpen is dat best wel moeilijk, want ik ben alleen tevreden als het op mijn manier gaat.

Wat koester je het meest?

Mijn hobby’s. Ik heb wat oude bromfietsen waar ik graag wat aan sleutel, ik heb natuurlijk mijn winkeltje en een daaruit voortvloeiende passie is het verzamelen van de bijbehorende reclameborden uit vervlogen tijden. Verder heb ik twee tractoren waarmee ik vaak ga rijden, en ook een ritje met mijn snorfiets kan heel plezierig zijn. En ik hou me bezig met trance mixen, en de resultaten daarvan worden goed beluisterd. Wat trance mixen is? Een tranceplaat begint vaak met een eentonige beat, en na verloop van tijd komt er steeds meer percussie en melodie bij. Voor wie interesse heeft: zoek op Google naar DJ Trancelover en dan kom je op mixcloud vast wel wat mixen van mij tegen!

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Als mensen zich beter dan anderen voelen, als mensen jaloers zijn en een ander iets misgunnen, dan stuit me dat tegen de borst.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Van een goed feest met de juiste mensen. Ik drink graag bier of port. Alleen denk ik daar de volgende dag soms wel anders over.

Van wie kun je nog wat leren?

Door de contacten met mensen leer je altijd wat bij. Of af. Ja, dat is het mooie van de omgang met anderen: je leert van elkaar en dat hoeft niet altijd te zijn hoe je iets maakt of hoe iets werkt, maar ook hoe iemand over de dingen denkt en in het leven staat.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Achter de deuren van zo’n beetje alle cafés in Gemert. Ze zijn door de coronamaatregelen naar mijn zin al véél te lang gesloten. Nee, inderdaad, ik zal wel niet de enige zijn die er zo over denkt.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Ik ben geen bidder, dat bleek al uit het antwoord op de eerste vraag. Al het mogelijk was, dan zou ik kiezen voor een goed gesprek met mensen uit mijn kring die inmiddels overleden zijn. Want maar al te vaak denk je later: dát had ik nog aan hem of haar moeten vragen.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Nou ja. Als ik dan van deze gelegenheid gebruik mag maken, dan wil ik graag een oproep plaatsen. Mocht er iemand nog oude verpakkingen of reclame hebben waar een goed tehuis voor wordt gezocht, dan houd ik me beleefd aanbevolen.

Foto's:


0