Kinderen slingeren sloopkogel in kasteelrefter Gemert

GEMERT – Kinderen slingeren op maandag 19 april de sloopkogel in de Gemert kasteelrefter. Daarmee wordt het startsein gegeven voor de herbestemming van kasteel Gemert. Het park van het kasteel is op die dag vanaf 11.30 uur voor het publiek geopend. Om 12.00 wordt gestart met sloopwerkzaamheden. De naoorlogse refter wordt afgebroken om een verbinding met brug vanaf het Ridderplein mogelijk te maken.

De Gemertse projectontwikkelaar Bas van de Laar (BL Huisvesting) en afgevaardigden van het gemeentebestuur duwen komende maandag de eerste delen van de refter om. Daarna mogen basisschoolleerlingen de sloopkogel voor de eerste keer in het gebouw gooien. Asbestdelen worden al voor de sloop verwijderd. Ook is door een ecoloog vastgesteld dat vleermuizen uit het gebouw vertrokken zijn. Daardoor kan er op 19 april begonnen worden met het neerhalen van het pand.

Refter

De refter was de voormalige eetzaal van de Congregatie van de Heilige Geest. Het is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en niet-monumentaal. De nieuwe toegang die op de plek van de refter komt (afbeelding), zal gebruikt worden voor logistieke doeleinden en in geval van nood door hulpdiensten.

Restauratie

Naar verwachting is de sloop rond 1 juni afgerond. Daarna wordt gestart met de restauratie en transformatie van de hoofdburcht en de voorburcht. Hiervoor wordt een bouwweg aangelegd over de binnen- en buitengracht, die loopt vanaf het Ridderplein naar het Kasteelplein. Het bouwverkeer bereikt het kasteelplein via het Ridderplein en zal deze ook weer via het Ridderplein en Binderseind verlaten.

Foto's:


K