Topvrouwen aan het woord: Marinke Goosen

GEMERT – Iedereen heeft mensen waar ze naar opkijken. Of dat nu een acteur, voetballer, zangeres of moeder is. Maar goede voorbeelden zijn meer dan dat. Tweewekelijks spreekt Dagmar Pluijm met succesvolle vrouwen in Gemert-Bakel. Deze week: centrummanager Marinke Goosen.

Vaag wil ze de functie niet noemen, maar niet iedereen weet wat de functie centrummanager inhoudt. “Ik verbind alle partijen in een centrum met elkaar en kijk naar waar iedereen naartoe wil. Dat kan behoorlijk verschillen per centrum, want in het ene centrum zijn meer partijen aanwezig dan in het andere centrum.” Naast het verbinden van partijen werkt Marinke ook met de partijen afzonderlijk. “De functie kan echt alle kanten op. Het is heel praktisch en ‘hands on’. Soms schrijf ik een tekst, andere keren deel ik dingen uit en soms maak ik plannen die wat meer tijd vragen. Toen ik net begon als centrummanager was de functie nieuw voor me, ik had het nog nooit eerder gedaan.”

De vacature kwam op Marinke’s pad toen ze het behoorlijk druk had. Ze maakte aanvankelijk de keuze om er niet op te reageren. Toen ze in de Spaanse Pyreneeën op vakantie was, veranderde dat. “De vacature liet me maar niet los. Eigenlijk zag mijn man deze vacature voorbijkomen. Hij weet wat ik graag doe en zei dat ik er eens naar moest kijken. Dat deed ik toen, maar ik had al genoeg leuke klussen op dat moment. Tijdens mijn vakantie besloot ik toch te reageren en toen kreeg ik de functie.”

Marinke heeft communicatie gestudeerd en is met name opgeleid in gebieds- en citymarketing. “Daar is de functie ook heel erg op gericht, dus dat triggerde mij wel. De laatste jaren komen er allemaal dingen op mijn pad die op de een of andere manier heel goed bij me passen. En dit was echt een uitdaging, maar dat vind ik juist een groot feest.”

“Voor mij is het belangrijk dat ik geloof in wat ik doe”, vertelt Marinke. “Ik werk nu vijf jaar als zelfstandige en als ik kijk naar alles wat ik gedaan heb, dan bereik ik het meeste wanneer ik echt enthousiast ben over wat ik doe.” Voor haar functie werkt Marinke samen met veel verschillende mensen en partijen. Soms ook met mensen die er anders in staan dan zij. “De marketingwereld is een mannenwereld. En ik voel mezelf geen echte marketeer, maar ik werk wel samen met mensen uit dat wereldje. In zo’n mannenwereld is alles harder, zakelijker en meer cijfergericht. Dat maakt het voor mij echt een uitdaging, want ik sta daar anders in. Ik ben meer van de relaties, het proces en het luisteren naar de ander.”

Marinke zoekt altijd naar hetgeen dat mensen verbindt. “Soms heb ik als centrummanager gesprekken die minder fijn zijn, maar zelfs dan is er altijd iets waar we elkaar in kunnen vinden. Ik denk dat ik als vrouw in deze functie minder bedreigend overkom en dat het hebben van minder prettige gesprekken is daardoor wel makkelijker.” Maar soms voert Marinke gesprekken met mensen die haar onderschatten. “Dat gebeurt zelden, maar het gebeurt wel. Dan voel ik me onderschat of niet serieus genomen. Voor mijn gevoel ligt dat vaak aan hoe ik zelf in de situatie of in het gesprek sta, maar ook de gesprekspartner kan daarin een rol spelen. Je hebt met generaties te maken en sommige generaties kijken nu eenmaal anders naar vrouwen die werken. En als ik me dan niet serieus genomen voel, dan zeg ik er wat van. Zo ben ik dan ook wel”, vertelt ze met een lach.

Doen wat je hart je ingeeft, dat is volgens Marinke het belangrijkste. “Ik krijg al tien jaar lang de kans om te doen wat ik echt leuk vind. Soms wil ik heel veel en dan maak ik dingen heel groot, dan zeg ik: ‘kleine stapjes zijn ook prima.’ Maak van je hart geen moordkuil en kijk altijd naar wat wel kan. Dat zou iedereen moeten doen.”

Marinke Goosen.

Foto's:


0