Topvrouwen aan het woord: Wilmie Steeghs

GEMERT – Iedereen heeft mensen waar ze naar opkijken. Of dat nu een acteur, voetballer, zangeres of moeder is. Maar goede voorbeelden zijn meer dan dat. Tweewekelijks spreekt Dagmar Pluijm met succesvolle vrouwen uit Gemert-Bakel. Deze week: wethouder Wilmie Steeghs.

Wilmie is sinds 2018 wethouder sociaal domein en volkshuisvesting, daarvoor was ze 24 jaar raadslid. Dat was voor haar behoorlijk vanzelfsprekend, want haar vader was de oprichter van de Dorpspartij. “Thuis werd er tijdens het eten wel eens over de lokale politiek gepraat. Als kind vind je dat helemaal niet interessant, ik was daar geen uitzondering in.” Steeghs heeft rechten gestudeerd in Nijmegen. “Tijdens mijn studie had ik het vak bestuursrecht. Dat was heel abstract vergeleken met andere vakken, ik vond het niet interessant. Het vak ging over dingen zoals de gemeente en de provincie, dat sprak me niet aan.”

Dochter van

Op 50-jarige leeftijd overleed Wilmie’s vader. Toen werd er vanuit de partij gevraagd of ze op de lijst wilde. Ze was ‘de dochter van’. “Ik dacht: dit is iets van mijn ouders, maar als ik deze kans aangrijp snijdt het mes aan twee kanten. Bestuursrecht vlotte niet zo op de universiteit. Het raadslidmaatschap bood me de kans om het in de praktijk te ervaren. En als ik dat kon, dan kon ik dat vak ook wel halen.” Zo kreeg Wilmie plek vier op de lijst. “Ik kwam meteen met voorkeursstemmen in de gemeenteraad. Toen werd politiek een missie en een passie. Ik had de bevlogenheid en ik wilde iets voor anderen doen.”

Politiek

Steeghs was 23 jaar oud toen ze in de raad kwam. “Ik was jong en vroeger had je niet die trainingen die er nu wel zijn. Er was geen begeleiding zoals die er nu is, zei zeiden gewoon: ‘meisje, succes’ en je werd het diepe ingegooid. Toch heb ik nooit getwijfeld aan of ik door wilde gaan of niet. Het werk in de politiek is nooit klaar. Je kan altijd iets voor anderen betekenen.” Volgens Wilmie zijn kwaliteiten in de politiek belangrijker dan opleiding. “In die 24 jaar dat ik gemeenteraadslid ben geweest heb ik meer kennis opgedaan dan dat ik ooit uit de boeken heb geleerd.”

Kort nadat Wilmie aantrad als gemeenteraadslid is ze afgestudeerd. “Raadswerk is iets voor erbij. Het is ontzettend leuk, maar in een gemeente van het formaat Gemert-Bakel is het geen fulltime baan. Nadat je afgestudeerd bent wil werken, dan ga je oriënteren. Een keuze maken toen was lastig, er was weinig werk. Tijdens een stage heb ik de advocatuur geprobeerd, maar dat vond ik niks. Uiteindelijk kwam ik bij een deurwaarderskantoor terecht. Daar heb ik bij de juridische afdeling gewerkt.”

Talent

De deurwaarderij heeft het beeld van de bullebak die mensen op straat zet en geld uit zakken klopt. “Binnen de deurwaarderij zie je veel. Mijn drijfveer was wat ik voor mensen kon betekenen om ze terug de maatschappij in te helpen. Dan hielp het soms wel dat ik een vrouw in een mannenwereldje was. Ik werd nooit onderschat, maar vrouwen pakken bepaalde zaken anders aan.” Volgens Steeghs geldt dat ook in de politiek. “Ook in de politiek voelde ik me nooit onderschat omdat ik een vrouw ben. In het begin had ik dat gevoel voornamelijk doordat ik de jongste was, maar ik werd altijd serieus genomen. Net als in de deurwaarderij heeft vrouw zijn voordelen.”

Tot voor kort bestond het college volledig uit vrouwen en er is een periode geweest waarin er in Gemert-Bakel alleen maar vrouwelijke fractievoorzitters waren. “Maar geslacht speelt geen rol, kwaliteiten staan voorop. Toch merk je wel dat de dynamiek anders is. Vrouwen vliegen dingen net wat anders aan dan mannen. Ze overzien dingen beter en houden meer rekening met het geheel”, zegt Wilmie, “maar uiteindelijk is het belangrijkste dat je goed samen kunt werken.” Wilmie wil wat voor mensen betekenen. Dat is haar drijfveer “Ik ben ervan overtuigd dat er in ieder mens een pareltje zit. Iedereen heeft een talent en dat mag best gezien worden. Mijn taak als wethouder is om pareltjes te laten stralen.”

Foto: Wilmie Steeghs.

Foto's:


0