Drugs was voor Sam een uitvlucht

GEMERT-BAKEL – Recente cijfers wijzen uit dat druggsgebruik onder de lokale jeugd toeneemt. De achttienjarige Sam* is een van de jongeren uit Gemert-Bakel die een tijdje veel drugs heeft gebruikt. Niet per se omdat ze het leuk vond, wel om met haar eetproblematiek om te gaan. Ze vertelt haar verhaal aan Gemerts Nieuwsblad.

Door Dagmar Pluijm

Sam is zeventien wanneer ze voor het eerst drugs gebruikt. Niet geheel ongebruikelijk hier in de regio. 52 procent van de jongvolwassenen uit Zuidoost-Brabant gaf in een panelonderzoek van GGD Zuidoost-Brabant (2020) aan dat er in de vriendengroep drugs wordt gebruikt. Vooral wiet en hasj zijn populair. Zo begon het voor Sam ook. “Het begon met wiet, dat wilde ik altijd al eens proberen”, vertelt ze. “Maar wiet wordt ook wel een gateway drug genoemd. Dat houdt in dat het gebruik van een bepaald middel kan leiden tot het gebruik van zwaardere middelen en dat bleek voor mij wel het geval.”

Dealer

Na wiet volgde truffels, LSD en ketamine, later kwamen daar xtc, MDMA, 2C-B en hasj bij. “Ik vond mijn dealer via een collega. Drugsgebruik is in mijn omgeving niet gebruikelijk, dus ik moest echt op zoek naar iemand die het verkocht. Toen ik voor het eerst wiet kocht, kon ik een goede deal sluiten. Ik kon 27 gram kopen voor 140 euro. Normaal betaal je tien euro voor één gram. Achteraf bleek dat slechte wiet te zijn, maar wist ik veel. Die wiet heb ik met mijn vrienden gebruikt op feestjes. Als ik nu terugblik op die periode ben ik toen niet echt high geweest. Het was gewoon spannend, leuk en nieuw.”

Ketamine

Van truffels en LSD ga je trippen, van ketamine raak je vooral verdoofd volgens Sam. “Ik leerde iemand kennen uit Maastricht die verslaafd was aan ketamine. Het idee van een verslaving vond ik ontzettend eng, maar ik was wel benieuwd naar waarom zij het zo leuk vond. Toen heb ik ketamine gekocht, om het te proberen.” Voor Sam voelde het net als drank. Het verdoofde haar vooral. Tijdens het gebruiken is ze één keer in een k-hole belandt.

Een k-hole is een ketamine-ervaring die ook wel met een bijna-doodervaring wordt vergeleken. Voor sommige gebruikers is het een positieve ervaring, voor andere gebruikers niet. Sam behoort tot de laatste categorie. “Ik tripte en ik was er van overtuigd dat mijn leven geen nut meer had.”

Bijwerkingen

Bij drugsgebruik komen bijwerkingen kijken en die zijn voornamelijk negatief. “Mijn geheugen is ontzettend achteruit gegaan en ik kan me slechter concentreren. Ik ben blij dat ik de ervaringen heb, dat vind ik zeker waardevol, maar ik merk een verschil in hoe ik was voor het drugsgebruik en hoe ik nu ben. Als het erop aankomt wil ik niemand de ervaring ontnemen, maar mensen moeten wel twee keer nadenken voordat ze een joint roken of een pilletje slikken.” Naast bijwerkingen zijn er ook drugs – zoals LSD – die de structuur van je brein permanent aanpassen. “Het is makkelijk om aan drugs te beginnen, maar het is ook makkelijk om er in door te slaan.”

En dat is precies wat Sam overkwam, ze sloeg door. “Ik heb veel soorten drugs geprobeerd. De ene succesvoller dan de ander. Van hasj kreeg ik astma-aanvallen. Het is me wel eens overkomen dat ik geen lucht meer kreeg en dat ik dan een puffermoest zoeken omdat ik niet meer kon ademen.”

Gebruik

Binnen haar vriendengroep was Sam vaak de initiatiefnemer. Ze was eigenlijk hun dealer, ze regelde alles. “Neem bijvoorbeeld 2C-B, een middel dat vergelijkbaar is met LSD. Ik stelde in de groep voor om dat te proberen. Zes van mijn vrienden besloten uiteindelijk mee te doen.” Sam probeerde de drugs die ze nam altijd eerst alleen uit. “Voordat ik iets in groepsverband neem, wil ik weten wat ik neem, wat de effecten zijn, wat er kan gebeuren en hoe ik ermee omga als er iets misgaat. Toen ik voor het eerst ketamine probeerde wist ik er alles over, tot aan de chemische structuur toe.” Juist door deze dingen werd drugsgebruik normaal voor Sam.

Wiet beschouwde ze niet meer als drug. “Ik gebruikte het doordeweeks en in het weekend. Dan verveelde ik me, dus dan ging ik wandelen en een joint roken. Dat werkte ontspannend, maar daardoor nam mijn gebruik wel toe.” Andere middelen gebruikte ze voornamelijk in het weekend. “Tegen het einde van 2020 bereikte mijn gebruik een piek en viel ik in een dal.” Toen kwam ze in aanraking met MDMA. “Ik had veel vrije tijd en kon voor twintig euro tien pillen kopen. Dat is heel goedkoop. Het is niet dat ik niet van de drugs af kon blijven, ik wilde er niet vanaf blijven. Soms gebruikte ik twee avonden op een rij.”

Eetproblemen

In de periode dat haar gebruik toenam, ging het niet goed met Sam. Ze worstelde met eetproblemen en ze zag drugs als een oplossing. “De MDMA zorgde ervoor dat ik geen honger had, want wanneer je het gebruikt krijg je geen hap door je keel. Je wordt er energiek van en je gaat veel bewegen. Dat kwam mij goed uit. Soms snoof of slikte ik ’s middags al, zodat ik de hele dag geen honger zou hebben.”

Dinsdagdip

Het gebruik van MDMA resulteert meestal in een dinsdagdip, te vergelijken met een kater. Als je in het weekend een pil slikt, voel je je op dinsdag slecht. Sam heeft hier nooit last van gehad. “Die dip kwam maar niet, hoe vaak ik ook gebruikte. En doordat er niets was om mij te weerhouden van het drugsgebruik, dacht ik niet na voor ik het opnieuw deed. Levensgevaarlijk eigenlijk. Ik had snel door dat er iets mis was.”

Maar zelfs toen ze wist dat er iets mis was, bleef Sam gebruiken. “Ik wilde beter worden, ik wist alleen niet hoe. Wat ik wel wist is dat ik mijn leven niet op deze manier voort wilde zetten.” De mensen die ze benaderde voor hulp, wilde haar niet verder helpen en zeiden dat ze het echt zelf moest doen. “Dat is niet wat je op zo’n moment wil horen.”

Stoppen

Uiteindelijk lukte het haar toch om te stoppen. “Ik stopte cold turkey, want ik wist dat het zo niet verder kon. Dat moment van realisatie kwam toen ik met tranen in mijn ogen gebruikte. Dan snoof ik met moeite een lijntje weg en dan zat ik daar gewoon te huilen. Ik herinner me weinig van die periode, maar als er iets is wat ik wel nog weet, dan is het dat ik met tegenzin gebruikte. Nu gebruik ik al een tijdje niet meer.”

LSD

Sinds Sam gestopt is, heeft ze één keer LSD gebruikt. “LSD is leuk tijdens het trippen, maar daarna valt het me zwaar. Het is een hele leuke drug, voor hoelang het duurt.” Ze kan het bijna niet uitleggen. “Ik heb een keer zeven uur lang geschilderd. Toen maakte ik drie schilderijen en dan zat ik vervolgens een uur naar die schilderijen te kijken omdat ik er zo in verdwaalde. Het klinkt heel zweverig en dat is het ook. Ik kan bijvoorbeeld niet naar The Beatles luisteren wanneer ik LSD gebruik, omdat de intro’s van hun nummers je zo de muziek in zuigen. Dat is eigenlijk wel jammer, als je bedenkt dat zij ook aan de LSD zaten.”

*Echte naam is bekend bij de redactie. Gemerts Nieuwsblad moedigt drugsgebruik niet aan. Voor informatie over drugsgebruik en de bijkomedeeffecten kijk op drugsinfo.nl.