In de Biechtstoel: Theo Geerts

GEMERT – Er ligt een enorm terrein aan bezigheden tussen het drummen bij de fameuze Gemertse blaasband ‘Hullie & Wai’ en het mede vormgeven aan een heuse vlindertuin, die ervoor zorgt dat we op een paar steenworpen afstand op safari kunnen. Hoog tijd voor de al even fameuze tien biechtstoelvragen, dit keer gesteld aan Theo Geerts.

Geloof je?

Ik ben katholiek opgevoed. In de jaren ’60 had dat best veel impact. Ik herinner mij de saaie kerkdiensten, de catechismus van buiten leren, de arrogantie van pastoor Strijbosch, de taaie godsdienstlessen, het dreigen met vagevuur en hel en niet te vergeten de biechtstoel. In diezelfde periode kwam de hippiebeweging in opkomst, met de lange haren, de fleurige kleren en de prachtige muziek. Het socialistische en pacifistische gedachtegoed sprak mij wel aan en in dat geloof ben ik min of meer blijven hangen.

Wat is je grootste deugd?

Voor mij is iedereen gelijk, ik maak geen verschil tussen de mensen. Heb ik waarschijnlijk meegekregen van mijn vader. Mijn beide zonen hebben die eigenschap ook weer van mij overgenomen.

Wat is je grootste zonde?

Nooit naar huis willen gaan als het gezellig is, altijd een herhaald “nog eentje dan”. Heel herkenbaar voor mijn vriendin, die daarom nooit meer vergeet een sleutel mee te nemen als we samen op stap gaan!

Wat koester je het meest?

Uiteraard mijn naaste familieleden. Verder de leuke dingen in het leven: op stap met vrienden, liefst met live muziek erbij, gezellige samenkomsten met ons samengesteld gezin en aanhang, wandelingen in de natuur, onze vakantiereizen in Engeland/Schotland en mijn tripjes naar Marokko. Ook mijn vrijwilligerswerk in de vlindertuin, de prettige samenwerking met gepassioneerd eigenaar Geert en de andere enthousiaste medewerkers, maar vooral de positieve, vaak spontane reacties van de bezoekers geven mij veel voldoening. Ook het coachen van een G-voetbalteam, samen met een vriend en mijn zoon, is dankbaar werk. Bovenal koester ik mijn gezondheid en mijn vrijheid als pensionada, wat het mogelijk maakt al deze leuke dingen te doen – als tenminste straks alles weer “normaal” is.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Het “klagen met gezonde benen”. Men beseft vaak niet hoeveel geluk we hebben dat we hier geboren zijn en niet in een of ander arm, corrupt of oorlogvoerend land.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Van jeugdherinneringen. Ondanks genoemde katholieke doctrine heb ik een hele fijne jeugd gehad, samen met drie broers en drie zussen. We hadden thuis een boerderij, vooraan op de Lodderdijk, toen nog de rand van Gemert. Een gemengd boerenbedrijf met een tiental koeien, wat varkens en kippen, geen megastallen! Het was geen vetpot, maar we kwamen niks tekort. We speelden met onze buurkinderen, onze neefjes en nichtjes van wasserij Aurora. Verder had onze boerderij een grote aantrekkingskracht op schoolvriendjes en schoolvriendinnetjes, het was bij ons thuis altijd de zoete inval. Ook later toen we opgroeiden bleven de vrienden en vriendinnen komen, altijd volle bak. Daarnaast nodigde mijn vader ook veel mensen uit voor een ”tasje” koffie, iedereen was welkom, ongeacht rang of stand en mijn moeder maar potten koffie zetten.

Van wie kun je nog wat leren?

Van iedereen, helaas niet alleen de goede dingen, maar als je niet goed oplet ook de mindere. Dus: het goede onthouden en het slechte wegfilteren.

Achter welke deur in Gemert-Bakel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Die wens is al in vervulling gegaan, ik ben een paar keer in het huis geweest van onze paradijsvogel en groot kunstenaar Gerard van Lankveld. Een prachtig museum.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Ik zou nog een keer een pilske willen drinken met Dientje Wijn en praten over wat ze vroeger allemaal meemaakte in het café. Er is daar, aan de tap en de stamtafel, veel lief en leed gedeeld, en er zijn waarschijnlijk meer belangrijke politieke beslissingen genomen dan in het gemeentehuis!

Heb je verder nog iets op te biechten?

Vast wel, maar ik heb wat dat betreft een heel slecht geheugen, net als Mark Rutte.

Foto's:


0