Topvrouwen aan het woord: Inge van Dijk

GEMERT – Iedereen heeft mensen waar ze naar opkijken. Of dat nu een acteur, voetballer, zangeres of moeder is. Maar goede voorbeelden zijn meer dan dat. Tweewekelijks spreekt Dagmar Pluijm met succesvolle vrouwen uit Gemert-Bakel. Deze week: Tweede Kamerlid Inge van Dijk.

Inge zit sinds maart 2021 in de Tweede Kamer, maar de politiek is niet nieuw voor haar. “Ik ben begonnen als raadslid. Toen ik 23 was en in het bestuur van de handbalvereniging zat, ging de lokale CDA-afdeling in gesprek met jonge mensen. Zo begon het eigenlijk. Zij wilde horen wat jonge mensen bezig hield en wat er in hun ogen beter kon.” Inge was kritisch, geladen en vond dat er veel moest veranderen. “Uiteindelijk belde de wethouder me op. Hij zei: ‘Als jij denkt dat je het beter kan, dan zetten we je op plek zeven op de lijst. Zorg maar dat je in de raad komt en doe het maar beter.’ Toen dacht ik: als ik A zeg, moet ik B zeggen. Daar ging ik, met mijn grote mond, campagne voeren om in de raad te komen. Ik kreeg de kans om dingen te veranderen en ik wilde absoluut niet terugkrabbelen. Ik ging er voor.”

Het CDA was voor Inge een logische keuze. “Mijn vader was een echte PvdA’er. Vanuit huis word je natuurlijk opgevoed met een bepaalde politieke kleur, maar dat betekent niet dat je die mening houdt. Ik kon me toen al goed vinden in de standpunten van het CDA. En zij benaderde de jeugd, andere partijen deden dat niet. Dat was voor mij een groot pluspunt.” Maar ongeacht de partij, volgens Inge is samenwerken het belangrijkst. “Je moet bereid zijn om je nek uit te steken en om iets te willen veranderen. Daarvoor moet je samenwerken, want alleen los je niets op.”

En haar nek uitsteken, dat doet ze. Naast raadslid is Inge fractievoorzitter en lijsttrekker van het lokale CDA geweest, parallel daaraan was ze voorzitter van CDA Brabant. “Dat word je niet zomaar. In de politiek is een goed netwerk van groot belang, maar aan het begin van mijn carrière had ik dat netwerk niet. Toen liep ik vooral rond met mijn eigen wereldbeeld, mijn eigen ideeën en mijn eigen motivatie. Nu weet ik dat het meer is dan dat, je moet naar mensen luisteren en je kunnen verplaatsen in de ander.”

Voordat Inge fulltime de politiek in ging, werkte ze bij de Rabobank. “Ik heb daar diverse functies gehad. Van zakelijk accountmanager en manager bedrijven tot lead-productmanager. Dat zijn functies waarin je veel samenwerkt. Destijds werkten er niet veel vrouwen op die posities en werkte ik veel samen met mannen. In de politiek is dat natuurlijk ook zo, maar ik heb nooit het gevoel dat ik onderschat word omdat ik een vrouw ben. En soms is het juist makkelijk om vanuit die positie te starten. Als mensen mij wél onderschatten is er ruimte om dingen voor elkaar te krijgen en om respect te verdienen.”

“Maar eigenlijk ben ik daar niet zo mee bezig hoor, die discussie”, lacht ze. “Als vrouw ben je ook gewoon zelf verantwoordelijk voor je carrière en de stappen die je zet. Als je je te veel zorgen maakt over wat mannen, of mensen in het algemeen vinden, dan belemmer je jezelf alleen maar. En mensen vinden toch wel iets van je, dus je moet jezelf niet belemmeren.” Toch kan ze slecht tegen ongelijkheid. “Ik denk dat veel mannen verder zijn dan de ‘oh het is een vrouw dus ze zal het wel niet kunnen mentaliteit’. Maar het is meer dan dat. We moeten iedereen gelijke kansen geven. Dat is veel belangrijker dan het man-vrouw verschil.”

Volgens Inge brengt een politieke functie moeilijkheden met zich mee. “Mensen hebben weinig vertrouwen in de politiek en soms vergeten ze dat politici ook gewoon mensen zijn. Als je het ergens niet mee eens bent, kun je op ons afstappen. Dan kun je wat van je laten horen en wij, als politici, kunnen luisteren. We willen juist benaderbaar zijn, want we moeten er zijn voor de mensen. Als het er op aan komt ben ik nog steeds gewoon Inge. En dat blijf ik ook.”

Inge van Dijk kreeg eerder een lintje voor haar maatschappelijke verdiensten (Archieffoto GN).

Foto's:


0