17 juni 2021

Strijd om de Kathedraal gestart

GEMERT – Jongsleden zondag stond het gebouw van de aloude en toch nog zo nieuwe Gerarduskerk in het teken van ‘Strijd om de Kathedraal’. Het ging om de aftrap van de nieuwe megaproductie die na ‘Van wor ik ben’ en ‘Weg uit de Peel’ door onze streken zal reizen.

Door Simon van Wetten

Het driemanschap Bas Leenders en Jacques en Casper Vriens (alias ‘De Theatermakers’) straalde! Het culturele leven ontluikt na een lange, lange winterslaap. Ontluikt? Het barst uit zijn voegen. Toch, eer de Strijd om de Kathedraal kan losbarsten, moet er nog veel gebeuren. Bas zegt daarover: “We zijn ontzettend blij dat we vandaag kunnen vertellen en alvast laten zien wat we allemaal van plan zijn met dit mooie verhaal van Jacques Vriens. Het wordt weer een enorm leuk avontuur om van zijn boek een prachtige reeks voorstellingen te maken.”
In verschillende lichtingen en tijdvakken kwamen de mensen, de acteurs, de figuranten, de backstage-medestrijders, iedereen die voor zichzelf een rol of aandeel in deze theaterproductie ziet, naar de Gerarduskerk om geïnformeerd te worden over de mogelijkheden. Binnenkort volgen de audities, en die zijn net als straks de uitvoeringen, in de open lucht. De eerste reeks voorstellingen staat gepland voor mei 2022, de tweede in juni en een eventuele derde in september van dat jaar.

U kent het middeleeuwse Trichterbos? Daar speelt zich dit middeleeuws epos af. Het is een mix van twee kathedraalsteden, Maastricht en Den Bosch, en biedt een levensecht uitzicht op het leven in zo’n middeleeuwse stad, de bouw van een kathedraal, het felle verzet daartegen, de rol van de geestelijkheid en vooral de bijzondere vriendschap tussen Thies en de blonde Mette.
Er worden dus ‘medestrijders’ gezocht. Naast de acteurs zijn dat ook figuranten, decorbouwers, de mensen die zich bezig houden met de kostuums, het grimeer- en kapwerk, de rekwisieten en degenen die helpen bij het ontvangen van de bezoekers en de catering. Indien u zich aangesproken voelt, meld u zich dan aan op www.detheatermakers.nl

Jacques Vriens en Bas Leenders hebben tussen de bedrijven door wel even tijd voor een interview. Casper Vriens niet, die heeft het te druk met de techniek. Jacques schetst in geuren en kleuren de verhaallijn. “Destijds was lang niet iedereen blij met de bouw van een kathedraal in de stad. Het waarom en de consequenties daarvan vormen een rode draad in ons theaterstuk. Ook het blinde meisje Mette – blind zijn was toentertijd bijna verdacht, het had misschien iets met de duivel te maken of je was een heks – en haar vriendschap met Thies is een vast thema in het verhaal.” Bas vertelt vervolgens wat er in het komende jaar nog allemaal moet gebeuren, en dat is véél! “Geschikte locaties zoeken bijvoorbeeld. In Venlo hebben we al een heel mooie plek gevonden, maar hier in Gemert nog niet. En dat is voor ons toch wel een zeer belangrijke plaats. Verder moet je denken aan de infrastructuur, de decors en alles wat je verder nodig hebt bij de opbouw van een openluchttheater met plaats voor 500 bezoekers per voorstelling. En los van alles wat direct met het toneelstuk zelf te maken heeft, gaat het ook over de begeleiding van de kinderen en dieren die meespelen, de bewaking, het parkeerbeheer, de communicatie met betrokkenen en buitenwacht, en nog veel meer.”
Ze hebben er hoe dan ook alle drie zin in. Jacques, Casper en Bas zijn vol verwachting en razend enthousiast. “Het is te lang te stil geweest…”

De ondertitel van ‘Strijd om de Kathedraal’? “Liefde overwint alles.” Dat is mooi. Wanneer we op die manier de hopelijk laatste stuiptrekkingen van de pandemie te lijf gaan, zitten we medio volgend jaar weer op een tribune, in een ongetwijfeld prachtige omgeving van een fantastische theaterproductie te genieten. Ik kijk ernaar uit.

Jacques Vriens en Bas Leenders

Foto's:


0