Beweegtuin voor De Mortel

DE MORTEL – Zowel jonge als oudere inwoners van De Mortel kunnen vanaf september hun lijf én hersens trainen op de voormalige jeu-de-boules baan bij De Sprank. Met liefst zeven uitdagende toestellen wordt het grindveldje omgetoverd tot rijk uitgeruste beweegtuin. Ook over beweegprogramma’s is al nagedacht.

Door Siel Peijs

“We willen een compleet beweegpakket kunnen aanbieden voor alle leeftijden”, zegt Teun van de Kam enthousiast. Van de Kam, personal trainer en beweegcoach voor de gemeente Laarbeek, vormt samen met groepsdocent sport en dans Davita Meulendijks, fysiotherapeut en coördinator van Gezondheidscentrum De Sprank Carlo Hazenberg, dorpsondersteuner Monique van den Elzen en beweegcoach Inge Poos de initiatiefgroep die zich sterk maakt voor een beweegtuin in De Mortel. “Ik kom voor mijn werk veel in de Ruijschenberg in Gemert”, vertelt Hazenberg. “Daar zag ik de voordelen van een beweegtuin voor de mensen die er wonen. Het leek me goed als er in De Mortel ook zo’n voorziening zou zijn. Ik heb daarop contact gezocht met Monique, en zo is het balletje gaan rollen.”
Inmiddels ligt er een tot in detail uitgewerkt plan voor de beweegtuin in De Mortel. Op de voormalige jeu-de-boules baan achter De Sprank is een zevental toestellen ingetekend, variërend van een crosstrainer tot een armfiets en van een loopbrug tot een multifunctioneel stretch-, klim- en trainingstoestel. Met een vier-op-een-rij spel en een muziekbal kunnen, behalve het lichaam, ook de hersens worden getraind. Van de Kam: “Dankzij deze mix van toestellen kunnen we alles trainen; kracht, uithoudingsvermogen, souplesse en lichaamscoördinatie. Zelfs cognitieve en emotionele vaardigheden.”
Naast de fysieke inrichting van de beweegtuin werkt de initiatiefgroep aan programma’s waarbij de toestellen functioneel worden ingezet, vervolgt Hazenberg: “We hebben contact met de KBO, met de school. Want de tuin kan natuurlijk prima gebruik worden voor een gymles in de buitenlucht.”
Van de Kam: “Het sociale aspect vinden we heel belangrijk. Dat mensen of kinderen samen kunnen bewegen is daar een onderdeel van. Maar ook bijvoorbeeld het samen koffie drinken na afloop. Daar willen we structureel in gaan begeleiden en invulling aan geven”
Tegelijkertijd kan de beweegtuin individueel worden gebruikt. En ook daarbij is begeleiding handig, zegt Meulendijks: “Zodat mensen weten hoe ze een toestel het beste kunnen gebruiken.”
Voor financiering van de beweegtuin klopten de initiatiefnemers met succes aan bij het Postcodeloterij Buurtfonds, Steun Welzijnszorg, het Armenbestuur, de Rotary en de Rabobank. Ook uit het beweegakkoord van de gemeente Gemert-Bakel werd een donatie ontvangen. “Maar we hebben nog een gaatje te vullen”, zegt Meulendijks. “Sponsoren zijn dus nog welkom. Ze kunnen bijvoorbeeld een compleet toestel adopteren of een naamsvermelding krijgen op een bord bij de ingang.”
Hazenberg: “We kijken niet alleen naar nu. We willen een potje hebben waarmee we ook toekomstig onderhoud kunnen bekostigen. Want wat ons betreft wordt de beweegtuin een voorziening waar de inwoners van De Mortel tot in de lengte van dagen plezier aan kunnen beleven én hun gezondheid mee op peil houden.”

De Mortelse beweegtuin wordt naar verwachting in september officieel in gebruik genomen. Particulieren of ondernemers die geïnteresseerd zijn om een sponsorbijdrage te leveren mogen contact opnemen met Carlo Hazenberg via 0492 792 484 of www.gezondheidscentrumdesprank.nl.

Teun van de Kam, Davita Meulendijks en Carlo Hazenberg op de plek van de toekomstige beweegtuin.

Foto's:


0