Informatiepunt Digitale Overheid Gemert-Bakel officieel geopend

GEMERT-BAKEL – Op maandag 14 juni opende burgemeester Michiel van Veen met een knal het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek in Gemert. Bij steeds meer overheidsinstanties, zoals de belastingdienst, het UWV of het CBR, moet je je zaken digitaal regelen. Veel mensen vinden dat lastig en niet iedereen heeft een partner of buurvrouw die hierbij kan helpen.

Daarom slaan de bibliotheken en acht landelijke overheidsinstanties de handen ineen om burgers dicht bij huis te ondersteunen bij het omgaan met de digitale overheid.
Bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek kan iedereen terecht met vragen over de dienstverlening van de deelnemende organisaties. Daar worden mensen verder geholpen met vragen over bijvoorbeeld huurtoeslag, AOW, werk, uitkering, belasting, studiefinanciering of PGB. Bibliotheekmedewerkers helpen hen ter plekke op weg of verwijzen door naar lokale partners als het gaat om persoonsgebonden informatie. Dit zijn organisaties waarmee de bibliotheek lokaal samenwerkt zoals sociale raadslieden, welzijnsinstellingen, formulierenbrigade, vluchtelingenwerk, ouderenbonden, de gemeente en zorgkantoren. Daarnaast kunnen mensen bij de bibliotheek deelnemen aan de computercursussen Klik & Tik en Digisterker om digitaal vaardiger te worden.

In gesprek met de burgemeester blijkt dat het IDO er is voor iedereen. Niet alleen voor ouderen die niet gewend zijn met de computer of het internet te werken. Ook voor jongeren die vanaf hun achttiende een DigiD moeten aanvragen en zelf allerlei zaken met de overheid moeten gaan regelen.
Begin juni startte een landelijke campagne met spotjes op tv en radio om mensen bekend te maken met het IDO. Eind 2021 zijn in alle bibliotheken in Nederland IDO’s ingericht. Ook in de bibliotheek in Bakel is een IDO te vinden. Je kunt bij het IDO in Gemert en Bakel terecht tijdens de bemande openingstijden van de bibliotheek.

Meer informatie over het IDO en onze openingstijden zijn te vinden op de website www.bibliotheeklagebeemden.nl.

Foto's:


b