Kampioenschap koemelken Boerenbondsmuseum

GEMERT – Koeien melken deed men vroeger met de handen. Als je het zag, dan leek het heel eenvoudig, maar het is moeilijker dan gedacht. Iedereen kan het in het Boerenbondsmuseum in Gemert zelf komen proberen. Als het onder de knie is dan is het nog de kunst om de melk in de emmer te krijgen.

Groot en klein kan zich op zondag 27 juni komen bewijzen en proberen om Kampioen Koemelken van het Boerenbondsmusem te worden. Tegenwoordig rijden grote tankwagens met melk naar de fabriek, vroeger ging dat met de melkwagen. Zo’n melkwagen is in het museum ook te bewonderen. En wat deed men met de melk? Dat kun je zien in de melkfabriek. In verschillende gebouwen zijn de demonstraties en ambachten weer opgestart en speciaal voor de jongste bezoekers draait weer de ouderwetse draaimolen.
De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Er gelden de gebruikelijke tarieven voor zowel horeca als entree. De jaarkaarten van seizoen 2020 zijn dit jaar gewoon geldig.

In de melkfabriek wordt boter gemaakt (Foto: Jo van Es /RJ Foto Video Gemert).

Foto's:


0