Parkeren in Gemert

Waar men parkeert en onder welke voorwaarden is in een gemeente zoals Gemert-Bakel is niet altijd duidelijk. In het centrum geldt sinds 2017 een blauwe zone, waardoor parkeren beperkt is tot twee uur. Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden.

 

Gratis parkeren

In de hele gemeente Gemert-Bakel kan men nog steeds gratis parkeren. Het is echter niet toegestaan om langer dan twee uur te parkeren in het winkelgebied van Gemert. Het centrum is een blauwe zone, wat betekent dat de auto enkel gestald mag worden met een parkeerkaart achter de voorruit. Deze regeling geldt onder andere op Ridderplein, Kapelaanstraat, Komweg, Gelind I, Elisabethplaats, Vroonhof en de hoek van Molenstraat met Haageijk. Parkeren met parkeerschijf is verplicht van maandag tot en met zaterdag tussen 9u en 18u en vrijdagavond tot 21u.

 

Buiten het centrum parkeren

Wie overdag zijn auto langer dan twee uur wil parkeren, kan buiten het centrum van Gemert parkeren. Op de terreinen Hofgoed, Gelind II, Kanarieplaats en Watermolen is parkeren gratis en voor een langere periode toegestaan. Deze parkeerterreinen zijn echter onbewaakt, waardoor de kans op vernieling of diefstal uit de auto net iets groter is. Nog steeds relatief klein, maar daar heeft degene die het overkomt niets aan. Veel mensen zijn er niet van op de hoogte dat een autoverzekering standaard geen diefstal uit de auto dekt, dit zijn kleine lettertjes waar bij autoverzekering berekenen vaak overheen gelezen wordt.

 

Parkeren als mindervalide

Elk parkeerterrein in Gemert-Bakel heeft één of meerdere parkeerplaatsen voor invaliden beschikbaar. Op deze plaatsen parkeert men zonder parkeerschijf, op voorwaarde dat een geldige invalideparkeerkaart goed zichtbaar achter de voorruit wordt geplaatst.

 

Parkeerontheffing

Bewoners van een blauwe zone komen in aanmerking voor een parkeerontheffing. Dit houdt in dat ze hun auto onbeperkt mogen parkeren in een deel van de blauwe zone. Per adres worden er maximaal twee ontheffingen verleend en voor elke ontheffing kunnen er twee kentekens worden aangegeven, die van de ontheffing gebruik maken. De kentekens kunnen echter niet gelijktijdig parkeren op één ontheffing. Een ontheffing wordt aangevraagd met een ingevuld aanvraagformulier, een kopie van het desbetreffende kentekenbewijs en van een geldig legitimatiebewijs.

 

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de ontheffing van de blauwe zone:

  • Enkel voor bewoners van een huis of appartement in de blauwe zone;
  • De aanvrager moet 18 jaar of ouder zijn en een rijbewijs bezitten;
  • De aanvrager heeft geen beschikking over eigen parkeergelegenheid.

 

Daarnaast zijn er legeskosten verbonden aan een parkeerontheffing. Een eerste ontheffing kost €44,70, voor een tweede parkeerontheffing moet €89,00 worden betaald. De geldigheidsduur van de parkeerontheffingen is maximaal twee jaar. Voor de aanvraag van een ontheffing geldt een doorlooptijd van acht weken.

 

 

Foto's:


F