Psychologische hulpverlening vanuit lokale betrokkenheid

GEMERT – Deze maand opent Psychologenpraktijk Gemert de deuren. In het beeldbepalende pand aan Binderseind 69 bieden psychologen Nicolle van Mil en Rosa van den Elzen een plek waren mensen zich veilig, thuis en gehoord voelen. Zowel cliënten als collega’s.

Ze hebben veel nieuwsgierige blikken gehad, vertellen Nicolle van Mil en Rosa van den Elzen bijna in koor. Afgelopen periode toverden ze het markante pand aan Binderseind 69 om tot Psychologenpraktijk Gemert. En dat bleef niet onopgemerkt, zegt Van Mil: “Mensen stonden soms door de ramen naar binnen te kijken.” Van den Elzen: “Dat vonden we mooi. We komen allebei uit Gemert en voelen ons betrokken bij de gemeenschap. Met onze praktijk hopen we daar aan bij te dragen. Dan is het leuk als er op natuurlijk wijze al verbinding tot stand komt.”

Nicolle van Mil en Rosa van den Elzen hebben allebei een psychologie-diploma op zak van de Radboud Universiteit Nijmegen. Van Mil is sinds haar afstuderen in 2008 verbonden aan Novadic-Kentron, waar ze mensen met verslavingsproblematiek behandelt. Van den Elzen kwam via haar afstudeerstage terecht bij een psychologiepraktijk in Deurne, waar ze een verscheidenheid aan klachten bij cliënten van 0 jaar oud tot in de volwassenheid behandelt.

Ze leerden elkaar in 2012 kennen tijdens de opleiding tot gezondheidszorg(GZ)-psycholoog, die ze volgden om zich te verdiepen in hun vak. Hoewel ze voorlopig ook aan hun bestaande werkgever verbonden blijven, hebben ze duidelijke ambities met Psychologenpraktijk Gemert. Van Mil: “We richten ons met onze behandeling op volwassenen vanaf 18 jaar, en ook onze kennis over kind- en jeugdpsychologie komt hierbij van pas.”

Versterking door open samenwerking

Hun ambitie blijkt ook uit de indeling van het pand, waar vijf spreekkamers stijlvol zijn ingericht met rustgevende, natuurlijke materialen. “We willen op de eerste plaats onze eigen cliënten kunnen ontvangen”, zegt Van den Elzen. “Daarnaast hebben we ruimtes waar collega’s laagdrempelig gebruik van kunnen maken. Wij geloven dat openheid en samenwerking onze dienstverlening kan versterken.” Van Mil: “Rosa en ik hebben allebei onze eigen specialisaties. We hopen dat ook andere therapeuten aansluiten. Een GZ-psycholoog en psychiater doen dat bijvoorbeeld al.”

Nicolle van Mil is GZ-psycholoog en rondt in september de opleiding tot klinisch psycholoog/specialist af. Vanuit haar achtergrond bij Novadic-Kentron brengt ze veel ervaring mee in de behandeling van complexe problematiek. “Maar in principe behandel ik alle klachten”, vertelt ze. “Ik werk graag vanuit de hechtingstheorie. Voor mij is de manier waarop iemand gehecht is aan zijn of haar omgeving een belangrijk uitgangspunt voor de behandeling. Daarnaast gebruik ik cognitieve gedragstherapie, schematherapie, EMDR en systeemtherapie om mensen verder te helpen, bijvoorbeeld bij partner-relatieproblemen.”

Rosa van den Elzen, GZ-psycholoog en Infant Mental Health-specialist, werkt vanuit hetzelfde gedachtegoed als Nicolle. Cognitieve gedragstherapie en EMDR zij therapievormen die zij daarbij toepast. Ze behandelt een veelvoud aan klachten, zoals angst- en stemmingsklachten en klachten gerelateerd aan zwangerschap en (jong) ouderschap. Daarnaast heeft ze veel ervaring met de doelgroep 18-23 jaar. De ervaring in het werken met alle leeftijden levert een bredere blik op. De vragen ‘wie ben je?’, ‘waar kom je vandaan?’ en ‘hoe ontwikkel je je?’ zijn universeel en op elke leeftijd van toepassing.

Vergader- en presentatieruimte als onderdeel van de Gemertse gemeenschap

Naast de vijf spreekkamers springt een riante en smaakvolle vergader- en presentatieruimte in het oog. Van Mil en Van den Elzen hebben die ruimte ingericht voor eigen gebruik of voor gebruik door hun huurders. “Maar derden kunnen er ook gebruik van maken”, benadrukt Van Mil. “Bedrijven of instellingen die eens op een andere plek willen vergaderen of een originele ruimte zoeken om een presentatie te geven.” Van den Elzen: “Ook op die manier willen we met Psychologenpraktijk Gemert bijdragen aan de gemeenschap.” Van Mil: “Inclusief een kopje lokaal gebrande koffie en gebak of een broodje van plaatselijke leveranciers.”

Een afspraak maken bij Psychologenpraktijk Gemert kan vanaf heden. Bij interesse om je als therapeut aan te sluiten bij Psychologenpraktijk Gemert kan via de website contact opgenomen worden. In het weekend van 12 en 13 juni wordt de praktijk officieel geopend. Vanwege de corona-maatregelen gebeurt dat in kleine kring.

 

Foto: Nicolle van Mil en Rosa van den Elzen (Foto: Elke Verbruggen Fotografie). 

Foto's:


E