10 juni 2021

Topvrouwen aan het woord: Anke van Extel

ASTEN– Iedereen heeft mensen waar ze naar opkijken. Of dat nu een acteur, voetballer, zangeres of moeder is. Maar goede voorbeelden zijn meer dan dat. Tweewekelijks spreekt Dagmar Pluijm met succesvolle vrouwen in Gemert-Bakel. Deze week: burgemeester van Asten, Anke van Extel.

Anke is 21 wanneer haar politieke carrière begint. “Mijn ouders zijn altijd heel maatschappelijk betrokken geweest, dus ze moedigde mij ook aan om me in te zetten. Toen ik CMV studeerde moest ik mijn studiepunten binnen halen, dus toen ben ik in Gemert bij een jongerenpanel gegaan. Daar zat ik met twee jongens en daar konden wij in gesprek over wat er in Gemert anders kon. Het CDA is toen met mij in gesprek gegaan, ik was geïnteresseerd en kwam meteen in de commissie.” In 1999 stond Anke op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toen is ze op eigen kracht in de raad gekomen. “Iemand zei toen tegen me: ‘ze vragen je maar een keer. Dan moet je goed nadenken, want het is maar de vraag of ze nog bij je terug komen.’ Dat heb ik altijd onthouden.”

Vriendenboekjes

Naast raadslid is Anke ook fractievoorzitter, wethouder en lid van de Provinciale Staten geweest. Nu is ze burgemeester van Asten. “Burgemeester worden is niet iets wat ik vroeger in de vriendenboekjes schreef”, lacht ze. “Maar een carrière in de politiek is sowieso heel onvoorspelbaar. Ik had ook niet gedacht dat ik ooit fractievoorzitter zou worden. En toen ik in de Provinciale Staten zat kwam ik erachter dat sommige functies ook niet voor mij zijn. Dat deed ik naast mijn werk, maar ik had een persoonlijke agenda, een werk agenda en een politieke agenda, dat was veel te druk.”

Een baan in de politiek is hard werken. “Het overkomt je niet zomaar, maar je doet het voor de inwoners. Als zij jou dat vertrouwen geven, dat is prachtig. Mensen vroegen wel eens aan me of burgemeester worden niets voor mij was. Toen ik de stap maakte om te solliciteren ging alles er heel geheim aan toe. Dan schrijf je een brief en dan volgt die hele procedure.” Anke vond het ontzettend leuk om die procedure van de andere kant te zien. “Ik had het in Gemert als raadslid al eens meegemaakt met de huidige burgemeester. Om dan zelf die procedure mee te maken is heel leuk.”

Lintje knippen

Anke heeft de rol van burgemeester van verschillende kanten gezien. “Ik heb een tijdje op de griffie gewerkt, ik ben beleidsmedewerker geweest en als fractievoorzitter, raadslid en wethouder had ik het ook al gezien. Na drieëntwintig jaar in de politiek vond ik het ook wel eens leuk om het van bovenaf te zien. De functie is ontzettend leuk, maar ik baal ervan dat ik in coronatijd burgemeester ben geworden, want ik heb nog niet alle kanten van de functie meegemaakt.” Toch heeft Anke het druk. “Vanaf het moment dat je burgemeester bent sta je 24/7 aan. Als er hier in Asten iets gebeurt kunnen ze me zo uit bed bellen. Maar ik heb vooral veel overleg. Afgelopen zaterdag mocht ik mijn eerste lintje knippen.”

Vergeleken met wethouder zijn, is de functie van burgemeester eenzamer. “Eerst maakte ik deel uit van een fractie, ik had een club om me heb. Nu ben ik hier alleen en moet ik mijn oren en ogen altijd open houden. Door mijn opleiding, waar ik ook psychologie, sociologie en filosofie kreeg, heb ik wel handvaten waar ik veel aan heb in deze functie. Dat helpt me wel.”

Traditioneel wordt de rol van burgemeester gezien als een mannenbaan. Het is niet voor niets dat de term ‘burgervader’ bestaat, maar vrouwelijke burgemeester zijn er ook. In 2019 was 29% van de burgemeesters in Nederland vrouw. “Mensen stappen wel eens op me af en zeggen dan zat ze het toch wel super vinden dat er een vrouwelijke burgemeester is. Zelf heb ik dat niet door want het is mijn werk, maar het is toch een soort rolmodel wat je dan bent. Dat besef je zelf niet. Toch zijn vrouwelijke burgemeesters nog steeds niet ‘normaal. En daar kan ik maar een ding op zeggen: als je iets wil, dan kan je het. Vooral initiatief nemen en er voor gaan.”

Foto: Anke van Extel (Foto: Rob Fritsen).

Foto's:


0