Wat is VPN?

Je hebt misschien wel eens reclame op televisie gezien voor VPN’s. Of je hebt erover gelezen in de media. Wat is een VPN eigenlijk? Is het ook handig voor jou? En wat zijn de voordelen van een VPN?

Wat is een VPN

Een VPN is een soort tunnel van data tussen jouw lokale netwerk en een server op een andere locatie. Die server noemen we een VPN-server. Als je er verbinding mee maakt, leent deze server zijn IP-adres aan je uit. Aan de hand van het IP-adres kunnen marketeers, maar ook kwaadwillende cybercriminelen, je locatie bij benadering bepalen. Doordat je nu een ander IP-adres gebruikt, is het lastiger te bepalen waar je je bevindt.

Daarnaast versleutelt een VPN alle data. Door een ingewikkelde brei van code te maken van je data, is het bijna onmogelijk om data te onderscheppen en te lezen. Dit is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van een openbaar netwerk via wifi. Normaal gesproken kunnen anderen daarop meelezen wat je aan het doen bent, maar met een VPN kan dat dus niet.

Hoe een VPN je beschermt

Wanneer je surft op het internet, laat je sporen achter. Je internetprovider houdt die sporen bij, net als advertentiebedrijven en eventueel cybercriminelen. Een goed voorbeeld: je hebt net gekeken op de site van een vliegmaatschappij, om een vakantie te boeken. Je hebt alleen gekeken naar vluchten. Vanaf dat moment zie je op bijvoorbeeld Facebook reclames voor vliegvakanties naar verre oorden.

Dat komt doordat je informatie achterlaat op het internet. Je wordt getraceerd. Wanneer je een VPN gebruikt, zal dat niet zo snel gebeuren. Je IP-adres is immers niet zichtbaar en je data wordt versleuteld. Daardoor is het een stuk ingewikkelder om te bepalen wie je bent en waarin je geïnteresseerd bent.

Daarnaast ben je beter beveiligd tegen identiteitsfraude. Hoe meer informatie over je te vinden valt, des te eenvoudiger je slachtoffer kunt worden. Veel informatie die cybercriminelen kunnen gebruiken, komen van je mobiele telefoon: met welke namen log je in op sociale media? Zou een kwaadwillende je bankgegevens kunnen ontfutselen en daarmee je rekening kapen en misbruiken voor criminele activiteiten? Je moet er niet aan denken.

Een VPN proberen

Als je echt wilt weten hoe een VPN je kan beschermen, is het een goed idee om een proefabonnement te nemen bij een VPN-aanbieder of je kunt gebruik maken van een gratis VPN. Je kunt dan volop gebruikmaken van alle functies die de dienst biedt, zonder dat je daarvoor betaalt. Bij sommige aanbieders moet je wel eerst betalen, maar krijg je binnen een aantal dagen je geld terug, als je niet tevreden bent. Een proefperiode geldt voor een bepaald aantal dagen.

Wanneer je tevreden bent over de VPN diensten, of het nut van een VPN ervaren hebt, is het verstandig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Probeer eerst een paar proefperiodes bij verschillende diensten en kies uiteindelijk voor de voordeligste dienst: in prijs en in kwaliteit. Zoek ook naar recensies van anderen, over de stabiliteit van de verbinding en over de kwaliteit van de klantenservice. Vergelijk online VPN’s om de beste keuze te maken voor je privacy.

 

Foto's:


p