BasicME biedt professionele begeleiding bij verslaving: ‘Niemand heeft de droom om verslaafd te raken’

“We proberen mensen weer zelfredzaam te maken”, vertelt Mitchel Verweij. “Zodat ze zich weer honderd procent vrij voelen en mee kunnen doen in de maatschappij”, voegt Elke Crooijmans toe. “Dat is onze missie.”

Mitchel en Elke zijn de oprichters van BasicME.

Samen met hun team van professionele zorgdeskundigen bieden ze ambulante thuis-begeleiding aan mensen met een verslavings-achtergrond. “Alcohol of drugs. Maar ook gokken, gamen of een eetstoornis”, somt Mitchel op. “Eigenlijk alles wat met excessief gebruik te maken heeft.”

Elke: “Als mensen hulp zoeken is de vraag vaak acuut. Dan is de nood zo hoog dat ze direct hulp nodig hebben. Wij kunnen meteen begeleiding bieden. Simpelweg door het gesprek aan te gaan. Dat kan mensen precies die steun in de rug bieden die ze op dat moment nodig hebben. Binnen 24 uur na aanmelding nemen we contact op voor een intakegesprek.”

Een belangrijke ondersteuningsfactor bij die hulp is dat de medewerkers van Basic-ME zelf hersteld zijn van een verslaving, vertellen de oprichters van BasicME openhartig.

Elke: “We kennen de schaamte en de valkuilen. Hierdoor ontstaat er direct een gelijkwaardige verbinding en bouwen we heel snel een vertrouwensband op.” Mitchel: “‘Morgen stop ik’ of ’het valt allemaal wel mee’ zijn alle smoezen en excuses die we zelf hebben gebruikt.

 

Zo zijn er nog duizenden andere excuses om verslaving in stand te houden.” Elke: “Toen ik na mijn verslaving ernstig ziek werd was dit zichtbaar voor iedereen en kreeg ik veel begrip.” Verslaving is een psychische ziekte die nog niet door iedereen wordt erkend en gaat vaak samen met veroordelingen. “Niemand heeft als kind de droom om verslaafd te raken.”

Mensen kunnen een beroep doen op BasicME wanneer zij hun verslaving niet meer zelfstandig te boven kunnen komen. Mitchel: “Ik kon me geen leven zonder alcohol- of drugsgebruik voorstellen.” Bij begeleiding van BasicME werken de medewerkers vanuit een gericht stappenplan, waarin een toekomst zonder verslaving centraal staat. Elke: “Mensen moeten wel echt bereidwillig zijn om met volledige abstinentie van hun verslaving te herstellen. Dat is een voorwaarde.” Heb je schulden? Zit je er psychisch doorheen door gebruik? Is de relatie met je ouders, je partner, je

kinderen, vrienden beschadigd? Dat kan confronterend zijn. Alle leefgebieden hebben invloed op een duurzaam herstel. “Ik kan weer van kleine dingen genieten in het leven en ik houd zielsveel van mijn kinderen.”

Om het aanbod nog completer te maken kijken Elke en Mitchel naar een volgende stap; het opzetten van een safe-house. Hier kunnen mensen als tussenstap tijdelijk verblijven na een klinische opname. Geleerde vaardigheden worden met intensieve begeleiding in groepsverband beoefend in de praktijk. Als deelnemers voldoende zelfredzaam

zijn, stromen ze door naar hun eigen woning. Mitchel: “We willen de kans op een veilig herstel zo groot mogelijk maken, dat is onze belangrijkste drijfveer.”

Heb je ergens herkenning vanuit jezelf of een naaste, neem dan contact op met BasicME via 06-46 801 345 (Elke) of 06-83 717 621 (Mitchel). Het contactformulier invullen op de website www.basic-me.nl kan ook. Om voor een traject in aanmerking te komen geldt een minimum leeftijd van 18 jaar, moet verslaving de primaire problematiek zijn en is een intrinsieke motivatie vereist.

BasicME verwacht begin september HKZ-gecertificeerd (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) te zijn. BasicME is gecontracteerd met de de Peelgemeenten, Helmond en de Dommelvallei. Daardoor worden de kosten voor begeleiding gedekt uit de WMO en is hierdoor voor iedereen toegankelijk.

Ook werkt BasicME samen met behandelcentra en klinieken in de omgeving.

Foto's:


b