19 juli 2021

Boeijend Erf: Kleinschalige zorgboerderij biedt bewoners vrijheid in huiselijke omgeving

ELSENDORP – Een open, huiselijke sfeer met veel bewegingsvrijheid. Voor eigenaren Patrick en Wendelien van Boeijen vormt levenskwaliteit het fundament onder Boeijend Erf, een woon-zorgboerderij voor mensen met dementie: ‘Het gaat er om dat onze bewoners zich optimaal thuis kunnen voelen.’

“Dit is zo’n prachtige plek. We hebben hier alle ruimte om er iets heel moois van te maken”, zeggen Patrick en Wendelien van Boeijen enthousiast. Op 1 augustus openen ze aan de Ripseweg 24, net buiten Elsendorp, Boeijend Erf. In een ruime woonboerderij bieden zij een kleinschalig maar ruimtelijk thuis voor mensen met een vorm van dementie. “Volgens het motto ‘niets moet, alles mag’ “, verduidelijkt Patrick. “We gaan mensen niet in een keurslijf duwen. Ze mogen zelf het tempo bepalen. We zijn te gast in het huis van onze bewoners, zo zien we het.” Wendelien: “Wat natuurlijk niet betekent dat we geen structuur bieden. Zo eten we op vaste tijden en hebben we ook onze vaste zorg-gesprekken. Maar we geven onze bewoners wel de vrijheid om hun dag zoveel mogelijk zelf in te vullen.”

Boeijend Erf biedt plek aan maximaal acht bewoners. Zij krijgen 24 uur per dag, 7 dagen per week gespecialiseerde zorg van Patrick en Wendelien en hun team van verzorgenden en verpleegkundigen. Die zorg voor anderen staat centraal in het leven ven Wendelien en Patrick. Ze ontmoetten elkaar dertig jaar geleden tijdens hun opleiding tot verpleegkundige, en ze waren de laatste tien jaar actief met het opzetten van vergelijkbare, kleinschalige woonzorglocaties in de omgeving van Tilburg. De overname daarvan door Actief Zorg, een zorgorganisatie waarmee Patrick en Wendelien ook in Elsendorp samenwerken, maakte de handen vrij om hun droom te verwezenlijken: een zorgboerderij in een landelijke omgeving.

“En de ruimte daarvoor vonden we in Elsendorp”, vertelt Wendelien met een brede lach. “Iedere bewoner heeft hier de beschikking over een eigen kamer. Die kamers mogen ze naar eigen smaak en inzicht inrichten.” Op de benedenverdieping staan de bewoners twee ruime woonkamers ter beschikking, en een gemeenschappelijke keuken. Wendelien: “Huiselijkheid en een open sfeer vinden we belangrijk. Daarom betrekken we de mensen ook zoveel mogelijk bij de maaltijden. We bespreken samen de menu-wensen en ze mogen, uiteraard naar hun mogelijkheden, helpen bij het koken.”

Grote troef van Boeijend Erf is de buitenruimte. De woonboerderij heeft een grote overkapping aan de achterzijde, waar bewoners comfortabel kunnen zitten en genieten van het weidse uitzicht over de enorme achtertuin en het achterliggende natuurgebied De Krim. “We hebben geen gesloten-deurbeleid”, zegt Patrick. “De mensen mogen naar buiten gaan als ze dat willen. Dankzij de grote, omheinde achtertuin kan dat ook in alle veiligheid.” “De tuin krijgt verharde wandelpaden die ook toegankelijk zijn met een rollator”, vult Wendelien aan. “De paden slingeren straks tussen het hoge gras door, langs de moes- en groentetuin en de paardenweiden. En er komt een verhard pad tussen de paarden-weiden die leidt naar het bos, zodat we ook daar kunnen gaan wandelen met de bewoners.” Wendelien heeft bovendien plannen voor een blokhut in de achtertuin, waar de bewoners hun creativiteit kunnen ontplooien, zegt ze: “Dat is op de eerste plaats hartstikke leuk om te doen. Tegelijkertijd stimuleert het de hersenen en de fijne motoriek.” Een kippenren, konijnenhok en kattenverblijf maken de buitenruimte af. Patrick: “We proberen de bewoners zo veel mogelijk te betrekken bij het buitenleven. Ze mogen werken in de moestuin, de konijnen verzorgen of meehelpen met het rapen van de eieren.” Maar dat hoeft niet, voegt hij direct toe. “Als ze gewoon buiten willen zitten om te genieten van het uitzicht of het leven in de tuin is dat ook goed. Levenskwaliteit staat bij ons in alles voorop.”

Meer informatie en aanmelden

Belangstellenden vinden meer informatie over Boeijend Erf op www.boeijenderf.nl. Op de site is ook een folder te downloaden. Natuurlijk kan bij vragen, bijvoorbeeld over aanmelden van een bewoner, ook direct contact worden opgenomen met Patrick of Wendelien van Boeijen. Dat kan via telefoon (0492-700287) of per mail (be@bzob.nl).

Om in aanmerking te komen voor een woonplek in het Boeijend Erf is een geldige WLZ-indicatie (CIZ) van minimaal een ZZP VV 05 nodig. De huurvergoeding (inclusief voedings- en servicekosten) wordt betaald uit eigen inkomen en ligt tussen de 900 en 1400 euro per maand.

Foto's:


s