Drama

Deze laatste column voor de zomervakantie had moeten gaan over ontspanning en de wetenschap dat er weer veel meer kon. Een feestje met elkaar bouwen, naar het buitenland op reis. Zonder stress, zonder gedoe. Maar ook deze keer zit het niet mee. Werden grote delen van onze gemeente in het eerste, vrijere weekend nog verrast met beats uit Erp. Het tweede weekend kenmerkte zich door volledig opgebouwde evenemententerreinen, podia en geluidsinstallaties die ongebruikt weer konden worden afgebroken. Een enorme kostenpost, een drama.

Minder dan 24 uur voor de aftrap werden StreetRock in Bakel en HockeyLoverz in Gemert afgelast. Zoveel werk, zoveel teleurstelling en zo veel, ik zeg het toch maar, verdriet bij organisatoren en vrijwilligers. Met als troosteloze dieptepunt het vuurwerk dat afgelopen zaterdag de lucht in ging voor zo goed als niemand. Ik heb begrepen dat tijdens het vuurwerk een film is opgenomen om voor volgend jaar weer reclame te kunnen maken voor het evenement. Dat typeert deze organisatoren, zowel in Bakel – die hun teleurstelling nog eens mochten uitspreken bij Nieuwsuur – en in Gemert, die niet bij de pakken zijn gaan neerzitten. Ze blijven vooruitkijken en, ondanks alle pijn, positief.

In de tussentijd houden we allemaal angstvallig het nieuws in de gaten. Wat betekenen de coronamaatregelen voor onszelf? Het is niet meer in te schatten. Vroeger had je zo’n slogan. Ga wijs op reis. Die moeten we ons maar weer even ter harte nemen. Want ik wens iedereen uiteraard een mooie zomer toe. Een zomer waarbij we niet van teleurstelling naar teleurstelling hobbelen. Maar een waarbij we de door iedereen zo gewenste ontspanning vinden. Nieuwe vrienden kunnen worden gemaakt, ervaringen opgedaan en de spreekwoordelijk accu weer opgeladen raakt.

Dat begint met het nemen van verantwoordelijkheid. Voor uzelf en voor elkaar. Testbewijzen voor jezelf gebruiken en bij klachten je laten testen en in quarantaine gaan. Want alleen dan kunnen we zonder stress en gedoe op reis, naar een feest en als je het nodig hebt, uit je dak gaan. Het was voor de organisatoren in onze gemeente een valse start. Ik ga ervan uit dat mijn eerst volgende column na de vakantie een hele positieve is!

Michiel van Veen, burgemeester

Foto's:


0