Maria Aertshof, duurzame en levendige wijk visitekaartje voor Gemert

GEMERT – Ze wilden graag wat kleiner gaan wonen. Het liefst gelijkvloers. Maar wel met een tuintje. Deze woonwens van Harry en Riek van der Velden uit Gemert is in vervulling gegaan. Ze verhuizen deze maand naar een nieuwe, duurzame seniorenwoning aan de Maria Aertshof.

Maria Aertshof is een herstructureringsproject van Goed Wonen Gemert. Verouderde volkswoningen in de Drossard Meijerstraat en Doctor Douvenstraat hebben plaatsgemaakt voor een hoogwaardige en energiezuinige nieuwe woonwijk met zesentwintig appartementen en drie studio’s, dertien eengezinswoningen en acht seniorenwoningen.

Het is de plek waar het echtpaar Van der Velden samen oud wil worden. “Ik ben geboren en getogen in Gemert”, vertelt Harry. “Ook deze buurt ken ik op mijn duimpje. We zijn al zevenveertig jaar goede buren van Goed Wonen aan de President John F Kennedystraat. Dat is hier om de hoek. Omdat we niet meer zo jong zijn en wat lichamelijke ongemakken hebben, zijn we op zoek gegaan naar een kleinere woning. Op onze leeftijd nog een nieuw huis kopen, zien we niet zitten. Daarom kiezen we nu voor huur. “

Een lot uit de loterij, noemt Riek de nieuwe seniorenwoning. “Ik kan haast niet wachten om hier te mogen wonen. Het is ruim en licht en de slaap- en badkamer zijn op de begane grond. We hebben ook een achtertuin. Dat is voor ons belangrijk, omdat we echte buitenmensen zijn.”

Harry vindt het een plus dat de woning energieneutraal is. “Dat is goed voor ons en de generaties na ons, maar biedt ook praktische voordelen. De warmte in de woning wordt gelijkmatig verdeeld en in de zomer blijft het aangenaam.”

Riek en Harry kijken ernaar uit om hun nieuwe buren te ontmoeten. “Jong en oud wonen hier naast elkaar. Het wordt dus een levendige wijk en daar willen we graag actief deel van uitmaken.”

De diversiteit in woningen en bewoners is volgens projectleider Edwin Reijnders kenmerkend voor Maria Aertshof. “Het is eigenlijk een dorp op zich. Dit was een wijk met oude huizen en krappe straten. Nu is er veel meer ruimte en lucht gekomen. De hele buurt is op de schop gegaan. Ook de infrastructuur is vernieuwd. Gemeente en Goed Wonen hebben daar samen de schouders onder gezet. Aan de beeldkwaliteit van het project is extra aandacht besteed. De woningen zijn hoogwaardig en duurzaam en zien er van binnen en buiten goed uit. Ook dat laatste draagt bij aan de leefbaarheid. Het voegt echt iets toe aan de omgeving. Al woon ik er zelf niet, voor mij als Gemertenaar is het een genot om hier te zijn. Het is een schoolvoorbeeld van geslaagde herstructurering.”

Maria Aertshof is het eerste project van Goed Wonen met studio’s. Die zijn elk 45 vierkante meter groot en hebben geen aparte slaapkamer. De studio’s zijn instapklaar, omdat ze standaard voorzien zijn van kookplaat en magnetron en volledig gestoffeerd verhuurd worden. “Ze zijn specifiek bedoeld voor jonge mensen die voor het eerst –en alleen- op zichzelf willen gaan wonen. Ook deze doelgroep willen we graag bedienen. Zo blijven we inspelen op de lokale vraag.”

Harry en Riek van der Velden bij de sleuteloverdracht.

Foto's:


0