De passie van Sandra: Smartphonefotografie

HANDEL – Waar de een alles over auto’s weet, weet de ander alles over een bepaalde band. Iedere veertien dagen spreekt Dagmar Pluijm met mensen met onderscheidende hobby’s of passies.

Sandra Blom doet aan smartphonefotografie. Dat is niet het fotograferen van smartphones, maar het fotograferen mét smartphones. Voor Sandra begon het met haar IPhone 4, in 2010. Nu, elf jaar later, gebruikt ze diezelfde IPhone 4 nog steeds. “Ik heb ook een spiegelreflexcamera, maar wanneer ik met mijn smartphone fotografeer voel ik me veel vrijer om regels los te laten en creatiever te zijn. Niets is te gek wanneer je met je smartphone fotografeert en de lagere kwaliteit van de oude telefoon voegt wel wat toe.”

Ook het bewerken van de foto’s doet Sandra op de IPhone. “Er zijn veel apps. Met de ene app krijg je leuke filters, andere apps voegen weer vormen toe. Wanneer ik denk: dit is te veel, ga ik gewoon weer terug. Soms meng ik foto’s door elkaar om aparte dingen te krijgen.” Naast apps gebruikt Sandra ook accessoires om haar foto’s interessant te maken. “Ik heb een macrolens die ik zo voor de camera kan doen, dat is leuk wanneer ik kleine insecten fotografeer.”

Vooral architectuurfotografie spreekt Sandra aan, maar ze is ook niet vies van landschapsfotografie en eigenlijk alle andere interessante dingen die op haar pad komen. Inspiratie krijgt ze van alles om haar heen. “Vorig jaar volgde ik een fotografieworkshop waarin ik kennismaakte met miksang-fotografie. Dat houdt in dat je je laat inspireren door wat er voorkomt, en dat kan van alles zijn.” Sandra fotografeert rondom het huis, maar ze gaat ook graag op pad om bijvoorbeeld de heide, of varkens te fotograferen.

Een tijdje geleden is Sandra eerste geworden bij een wedstrijd van een fotobond. Voor die wedstrijd maakte ze een reportage waarin ze printplaten met haar macrolens gefotografeerd heeft. Hierin heeft ze kleine poppetjes en vogels gezet. Het is een serie van vijf foto’s, allemaal met haar smartphone gemaakt. “Met de eerste foto ben ik een uur bezig geweest. Tussendoor leg ik het wel eens weg en vervolgens ga ik verder tot ik denk: dit is iets. De foto’s die volgen gaan sneller, want dan weet ik wat ik wil.”

“Het mooie aan fotografie is dat het de creatieve tegenhanger van mijn werk is. Waar ik daar veel moet denken en vergaderen, kan ik met fotografie echt mijn hoofd leegmaken en creatief bezig zijn.” Voor Sandra maakt het niet uit als iets niet helemaal lukt. “Het is niet de camera die de foto maakt, maar de persoon. Ik kan de regeltjes loslaten wanneer ik fotografeer met mijn smartphone. Laatst maakte ik iets en toen vond ik het te netjes. Als iets in de nabewerking niet lukt, is het ook goed, want het kan allemaal.”

Fotografen die spiegelreflexcamera’s gebruiken kijken soms neer op smartphonefotografen. “Lang niet allemaal hoor, maar er zijn mensen die smartphonefotografie geen fotografie noemen. Natuurlijk heeft fotograferen met een spiegelreflex z’n voordelen, maar zelf pak ik toch liever mijn IPhone. Het is de camera die je altijd in je broekzak hebt en wanneer ik iets zie, kan ik het vastleggen.”

Foto: Sandra tijdens het fotograferen

Foto's:


0