Thuis blijven wonen bij een verminderde mobiliteit

Onze mobiliteit gaat achteruit als we ouder worden. Dit kan er op latere leeftijd voor zorgen dat we steeds meer moeite hebben om onszelf te verplaatsen. Lopen wordt steeds lastiger, maar dat geldt ook voor het verrichten van andere, alledaagse handelingen. Hierdoor ondervind je mogelijk meer en meer moeite om zelfstandig te wonen. Je kunt dan verhuizen naar een verzorgingstehuis. Toch zitten de meeste mensen hier niet op te wachten. Gelukkig hoeft dit ook niet, want er zijn allerlei manieren om thuis te blijven wonen bij een verminderde mobiliteit. Zo kun je bijvoorbeeld een comfortabele scootmobiel kopen. In deze tekst zetten wij nog een aantal opties op een rijtje om langer thuis te blijven wonen.

1. Koop een sta-opstoel
Veel mensen zijn gehecht aan de plek waar zij wonen. Daarom gaan ze hier niet graag weg, zelfs niet als hun mobiliteit achteruit gaat. Word je ook steeds minder mobiel en wil je niet verhuizen naar een verzorgingstehuis? Maak het jezelf dan allemaal wat makkelijker in huis. Overweeg een luie stoel bijvoorbeeld te vervangen door een sta-opstoel bij jou thuis. Deze stoel is uitermate geschikt voor mensen die moeite hebben met opstaan. Het zitvlak van deze stoel kun je namelijk verhogen. Deze stoel helpt jou als het ware overeind, waardoor opstaan een stuk makkelijker wordt. Als je het zitvlak verhoogt, wordt het bovendien een stuk makkelijker om te gaan zitten.

2. Pas jouw woning aan
Wil je langer thuis blijven wonen en heb je een verminderde mobiliteit? Dan is een sta-opstoel niet voldoende. Nee, want je doet er goed aan om ook de nodige aanpassingen te doen in jouw woning. Overweeg bijvoorbeeld om in het toilet en de badkamer beugels aan de muur te bevestigen. Op deze manier kun jij je vastpakken, waardoor de kans op valpartijen een stuk kleiner wordt. Deze beugels helpen jou bovendien om omhoog te komen als je op het toilet zit. In tegenstelling tot een sta-opstoel kun je de zitting van het toilet namelijk niet verhogen.

Beugels bevestigen aan de muur is niet het enige wat je moet doen. Als er drempels aanwezig zijn in jouw woning, raden wij je eveneens aan om drempelhulpen te plaatsen. Dit zijn schuine plankjes die je over de drempels in huis plaatst. Op deze manier is de kans kleiner dat je struikelt over een drempel. Gebruik je een rollator of scootmobiel? Dan is het bovendien een stuk makkelijker om over een drempel te komen als je gebruik maakt van drempelhulpen.

3. Laat een traplift installeren
Mensen op leeftijd verhuizen tegenwoordig steeds vaker naar een gelijkvloerse woning. Hierdoor hebben ze niet langer last van een trap. Woon je nog in een huis met trap en wil je niet verhuizen? Laat dan een traplift installeren als jouw mobiliteit achteruit gaat. Dit is een behoorlijke investering, maar je hebt er veel profijt van. De kans dat je van de trap valt, wordt met zo’n lift namelijk tot een minimum beperkt. Als je naar boven of beneden wilt, neem je simpelweg plaats op de stoel. De lift zet jou vervolgens af op de gewenste verdieping. Dankzij een traplift is het een stuk makkelijker om langer thuis te blijven wonen.

4. Schaf hulpmiddelen aan
Heb je de bovenstaande tips tot uitvoering gebracht? Dan betekent dit niet direct dat je ook langer thuis kunt blijven wonen. Als je steeds meer moeite hebt met lopen, kun je namelijk op willekeurige plekken in huis vallen. Toch betekent dit niet direct dat je intrek moet nemen in een verzorgingshuis. Nee, want je kunt namelijk eerst nog een aantal hulpmiddelen aanschaffen waarmee jij jezelf makkelijker kunt verplaatsen. Binnenshuis kun je bijvoorbeeld een rollator gebruiken. Doordat je op dit hulpmiddel kunt steunen, is de kans op een valpartij een stuk kleiner. Rollators kun je bovendien buitenshuis gebruiken. Dit geldt tevens voor een scootmobiel. Voor gebruik in huis is een scootmobiel helaas niet altijd geschikt.

Foto's:


U