Traditionele oogstdag Boerenbondsmuseum Gemert

GEMERT – Zondag 1 augustus staat het Gemertse Boerenbondsmuseum weer in het teken van de jaarlijkse Oogstdag. Het tarwe en graan op de akkers wordt weer geoogst met handkracht en de hulp van het paard.

Deze oogstdag trekt elk jaar veel bekijks. Bezoekers kunnen zien hoe er een mijt gezet wordt en er wordt koren onder de hooikap opgetast. Dat is hard werken, maar de vrouwen kwamen tussendoor ook wel langs met eten en drinken, en dat doen de vrijwilligers van het museum ook. Iedereen is welkom om de sfeer van zo’n oogstdag zelf eens te proeven.
Tevens staat deze dag de NCB Destructor centraal. In het NCB-gebouw wordt getoond dat de destructor vroeger al heel duurzaam werk deed. Van de dieren die op de boerderij doodgingen werd alles 100 procent verwerkt tot andere materialen, zoals lijm en leer voor schoenen en jassen. In het gebouw zullen deze zondag vrijwilligers aanwezig zijn die daar haarfijn over kunnen vertellen.
Kinderen mogen deze dag gratis een kunstwerkje maken van klei. In de ambachtsgebouwen zijn ook weer diverse demonstraties te bezichtigen.
Het museum is op dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.30 tot 17.00 uur. Op zondag gaat het museum om 13.00 open en sluit om 17.00 uur. Het is niet nodig om te reserveren. Gegevens worden wel geregistreerd bij binnenkomst. De RIVM-richlijnen zijn leidend.

Foto's:


0