Wat is fantasy sport?

NEDERLAND – Ben je een sportliefhebber? Dan heb je misschien weleens gehoord van fantasy sport. Ondanks dat dit fenomeen aan populariteit wint, is lang niet iedere Nederlander er bekend mee. Daarom geven we je hier tekst en uitleg over dit sportspel.

 

Voor de oorsprong van fantasy sport moeten we terug naar de jaren ’90. Sindsdien is het spel hard gegroeid. Dit komt vooral doordat internet sindsdien voor steeds meer mensen toegankelijk is geworden. Ook de komst van de smartphone heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de stijgende populariteit van fantasy sport.

Je speelt mee in een fictieve competitie

Als je fantasy sport speelt, speel je mee in een fictieve competitie. Jij bent de manager en je stelt jouw eigen team met spelers samen. Het is belangrijk om voor spelers te kiezen waarvan je verwacht dat ze jou het aankomende seizoen veel punten bezorgen. De competitie waarin je speelt mag dan fictief zijn, maar er is wel degelijk een link met de werkelijkheid. Het aantal punten is namelijk afhankelijk van uitslagen en prestaties van jouw spelers in de echte competities.

Hoe stel je een team samen?

Doordat je zelf een team samenstelt, vinden veel mensen het leuk om mee te doen met fantasy sport. Toch is het niet zo dat je alle spelers kunt kiezen die je wilt. Nee, want er gelden de nodige regels voor dit sportspel. Zo krijgt iedere speler een budget. Hiermee moet hij een volledige selectie zien te vullen. Je kunt dus niet iedere topspeler opstellen, waardoor fantasy sport leuk en uitdagend blijft. Jouw team bestaat altijd uit meer spelers dan je op mag stellen. Aan jou de taak om iedere week de sterkst mogelijke opstelling het veld in te sturen.

Verschillende sporten waaraan je deel kunt nemen

Fantasy sport wordt door veel mensen al snel gelinkt aan voetbal. Fantasy voetbal is inderdaad zeer populair. Je kunt het spel in verschillende competities spelen, zoals de Nederlandse Eredivisie, de Engelse Premier League, de Spaanse Primera Division of de Duitse Bundesliga. Toch is voetbal niet de enige sport waarbij je zelf een team samen kunt stellen. Nee, want je kunt bijvoorbeeld ook fantasy basketbal spelen. Dit is met name populair in de Verenigde Staten. Fantasy voetbal wordt hier ook veel gespeeld, maar is ook in Aziatische landen een geliefd sportspel.

Foto's:


t